Çin'den ABD'ye nadir element tehdidi

Çin'den ABD'ye nadir element tehdidi

Çin'den ABD'nin Huawei üzerinden uyguladığı yaptırımlara "nadir elementler" misillemesi geldi.

ABD'nin Huawei üzerinden uyguladığı baskılara Çin'den uzun süre gündemde olmayan "nadir elementler" misillemesi geldi. Teknoloji, mobil, savunma sanayii gibi birçok alanda kullanılan nadir elemetlerin yüzde 97'si Çin tarafından üretiliyor. 

Bloomberg Ht'de yer alan habere göre; Çin’de Devlet Planlama Ajansından işaretleri de içeren bir medya raporuna göre, Pekin’in Washington’la devam eden ticaret savaşında 'nadir elementler' üstünlüğünü kullanacağı belirtildi.

ÇİN'İ HAFİFE ALMAYIN

Çin Komunist Partisi’nin amiral gemisi People’s Daily’de Çarşamba günü yer alan baş makalede, Çin’in niyeti üzerine tarihsel önemi olan bir dil kullanılarak, “ ABD Çin’in ticaret savaşında kapasitesini hafife almamalıdır” denildi.

Gazetede yer alan yorumda, "seni uyarmadığımı söyleme" anlamında gelen nadir kullanılan bir deyime yer verildi. Bu spesifik söylem gazetede daha önce Çin’in 1962 yılında Hindistan ile savaşmasından önce kullanılmıştı. Nisan ayında ise Çin Komunist Partisine bağlı olan Global Times gazetesinde ,“Çin’in diplomatik diline aşina olanlar bu sözcüğün ne anlama geldiğini çok iyi bilirler” denmişti. Bu sözcük aynı zamanda 1979 yılında Çin'in Vietnam ile ilişkileri kopmadan önce de kullanılmıştı.

NADİR ELEMENTLER TEHDİDİ

People’s Daily Çin’in "Ticaret savaşında misilleme olarak nadir elementlerin kullanılıp kullanılmayacağını söylemek zor değil" dedi.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’ndan bir yetkili CCTV’ye yaptığı açıklamada "Çin'in gelişimini bastırmak isteyenler, ihraç edilen nadir elementlerle neler yapıldığını gördüklerinde mutlu olmayacaklar dedi.

NADİR ELEMENTLER NEDİR?

Nadir toprak elementleri, periyodik tabloda 17 adet kimyasal element olarak yer alıyor, on beş tanesi lantanit grubu ve ek olarak skandiyum ve itriyum.

19-05/30/1.JPG

Bu elementler askeri ekipmanlardan, yüksek teknolojili tüketici elektroniğine kadar birçok alanda kullanılıyor. Örneğin bir cep telefonunda sekiz adet nadir toprak element kullanılıyor. Bir telefonda kullanılan nadir toprak element miktarı az olmasına rağmen kullanıcı sayısı hızla artıyor. 

19-05/30/2.JPG

Bu da nadir elementlerin son yıllarda önemini ciddi anlamda arttırdı. Bu nadir elementlerin üretiminin yüzde 97'si Çin tarafından yapılıyor. 

19-05/30/3.JPG

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN