Çin'den ABD'ye uyarı: Ticaret ve bilim-teknik savaşlarının kazananı olmaz

Çin'den ABD'ye uyarı: Ticaret ve bilim-teknik savaşlarının kazananı olmaz

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD ile iş birliğini artırmayı istediklerini belirterek, "Ticaret ve bilim-teknik savaşlarının kazananı olmaz" dedi. Şi, Çin'in ABD ile farklılıklarını yönetmeyi ve ikili ilişkileri sağlıklı bir şekilde geliştirmeyi arzu ettiklerini ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin’de düzenlenen "1+10 Diyaloğu" toplantısında yaptığı konuşmada, ABD ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Şi, "Tarife savaşları, ticaret ve bilim-teknik savaşlarının kazananı olmaz" diyerek, bu tür çatışmaların ekonomi ve tarihle ters olduğunu belirtti. Çin, bu zorlukları aşarak iş birliğini güçlendirmeyi ve farklılıkları yönetmeyi arzuluyor. Şi’nin açıklamaları, özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin lideriyle geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi.

TİCARET VE BİLİM-TEKNİK SAVAŞLARININ KAZANANI OLMAZ

Şi Cinping, ticaret ve bilim-teknik savaşlarının "tarihin eğilimine ve ekonomiye ters" olduğunu ve bunların kazananı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, Çin’in ekonomik kalkınma stratejisinin, dışa açılma ve dünya ile kazançlarını paylaşma iradesini sürdürmeye devam edeceğini belirtti.

ÇİN, ABD İLE DİYALOĞU SÜRDÜRMEK İSTİYOR

Çin, ABD ile iş birliğini geliştirme arzusunu sürdürürken, farklılıkları yönetmeyi ve ikili ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam etmesini istediğini vurgulayan Şi Cinping, Çin’in egemenliğini ve güvenliğini kararlılıkla koruyacağını da sözlerine ekledi. Şi, "Dışa açılma ve kalkınma kazançlarını dünya ile paylaşma iradesini sürdüreceğiz" dedi.

Şİ'İNİN SÖZLERİ, TRUMP'IN GÖRÜŞMESİYLE ZAMANLAMA KAZANDI

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bu açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin lideriyle yaptığı görüşmenin ardından geldi. Trump, görüşmeyi doğrulamak ya da yalanlamak istememiş, sadece 3 gün önceki görüşmeden bahsetmişti. Bu görüşme, Çin ile ABD arasındaki ilişkilerdeki gerginliklerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

NE OLMUŞTU?

Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve başlamasıyla ABD ile Çin arasında yeni bir "ticaret savaşı"nın başlayacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

Trump seçim kampanyasında Çin'den ithal tüm ürünlere yüzde 60'a kadar gümrük vergisi getireceğini vadetmiş, seçildikten sonra yaptığı açıklamada da görevdeki ilk gününde Çin'den ithal tüm ürünlere başlangıç için yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini duyurmuştu.

Öte yandan Çin de dün ABD'li çip üreticisi Nvidia hakkında, tekelleşme karşıtı düzenlemeleri ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Çin'in adımı, Başkan Joe Biden yönetiminin çip sektöründe Çin'e yönelik açıkladığı en son ihracat kısıtlamalarına karşılık olarak yorumlanmıştı.

Trump'ın önceki başkanlık döneminde iki ülke arasında "ticaret savaşı" yaşanmıştı.

Trump, "iki ülke arasında ticaret açığını ve Pekin yönetiminin rekabete aykırı sanayi teşvik politikalarını" öne sürerek 2018 yılında, Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerine ilave gümrük tarifesi getirme kararı almıştı.

Çin'in buna karşılık vermesi üzerine uluslararası kamuoyunda "ticaret savaşı" olarak adlandırılan, iki ülkenin yüz milyarlarca dolarlık dış ticaret alışverişleri için gümrük tarifelerini karşılıklı artırmasıyla tırmanan bir süreç yaşanmıştı.

Taraflar, 2019'da ticari anlaşmazlıkları geçici olarak askıya almaya karar verirken, müzakereler sonunda 2020'de "Faz 1" olarak adlandırılan anlaşmayla tarife artışlarının bir bölümü rafa kaldırılmıştı. Anlaşmayla ABD, Çin'den 550 milyar dolarlık ithalatın 250 milyar dolarlık kısmı için gümrük vergilerini kaldırırken 300 milyar dolarlık kısmına yönelik tarifeleri sürdürmüştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN