Cuma namazında katliam: 40 ölü! Yeni Zelanda nerede? Yeni Zelanda Hristiyan bir ülke mi?

Cuma namazında katliam: 40 ölü! Yeni Zelanda nerede? Yeni Zelanda Hristiyan bir ülke mi?

Yeni Zelanda nerede, harita üzerindeki yeri neresi? Yeni Zelanda Hristiyan bir ülke mi, başkenti neresi? Yeni Zelanda'nın Christchurch kasabasında cuma namazı sırasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Yeni Zelanda basınına göre saldırılarda en az 40 kişi hayatını kaybetti. Irkçı saldırgan Brenton Tarrant cuma namazı için cemaatin toplandığı iki camiye silahlı saldırıda bulundu. İnternetten 60 sayfalık tehdit mesajı yayınlayan saldırganın Türkler ve İstanbulla ilgili tehditleri bulunuyor. Yeni Zelanda'yı sarsan saldırı sonrasında Yeni Zelanda nerede soruları da sorulmaya başlandı. İşte yanıtı...

Yeni Zelanda nerede, haritadaki yeri ne? 40 kişinin hayatını kaybettiği ırkçı saldırının ardından Yeni Zelanda'nın coğrafi konumu ve ülkenin toplumsal yapısı merak edilmeye başlandı. Yeni Zelanda Hristiyan bir ülke mi? Yeni Zelanda nerede? Başkenti neresi? Camiye düzenlenen ve Müslümanları hedef alan saldırıyla beraber Yeni Zelanda'ya dair detaylar ve merak edilenler haberimizde.

YENİ ZELANDA NEREDE, HARİTADAKİ YERİ NE?

Yeni Zelanda'da düzenlenen ve 40 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırısı sonrası Yeni Zelanda nerede soruları da sorulmaya başlandı.

19-03/15/depositphotos_53031259-stock-illustration-new-zealand-political-map.jpg

Kuzey ve Güney Adaları ile bazı küçük adalardan oluşan ve dört tarafı sularla çevrili olan Yeni Zelanda en yakın komşusu konumundaki Avustralya'ya yaklaşık 2.200 km mesafededir.

https://goo.gl/maps/EuUixPZ27g42

Ülkede genel olarak ılıman iklim hakimdir. Dört mevsimin arasında sıcaklık farklarının göreceli olarak düşük olduğu Yeni Zelanda'da Eylül, Ekim, Kasım ayları İlkbahar, Aralık, Ocak, Şubat ayları Yaz, Mart, Nisan, Mayıs ayları Sonbahar, Haziran, Temmuz, Ağustos ayları ise Kış mevsimi yaşanmaktadır.

Yazın hava sıcaklığı 20 ila 25 derece, Kışın ise 5 ila 15 derece arasında seyretmektedir. Kuzey Adanın en kuzey kesimlerinin Yaz aylarında sub-tropik iklim özellikleri gösterdiği,Güney Adanın dağlık yüksek kesimlerinde kış aylarında sıcaklığın -10 dereceye kadar düştüğü görülmektedir. Yerleşimin yoğunlaştığı kıyı kesimleri yıl boyu dengeli olarak yağmur ve güneş almaktadır. Başkent Wellington coğrafi konumu itibariyle yıl boyunca sert rüzgara maruz kalmaktadır.

19-03/15/zelanda.jpg

YENİ ZELANDA'NIN TARİHİ

Ülkenin yerlileri olan Maoriler 1200 yıl kadar önce Yeni Zelanda'ya Doğu Polinezya'dan gelerek yerleşmeye başlamıştır. Birleşik Krallık, Yeni Zelanda'yı 1839'da ilhak etmiş, bu tarihten sonra ülkeye Avrupalı yerleşimcilerin göçü hızlanmıştır.

Birleşik Krallık ile Maoriler arasında 6 Şubat 1840 tarihinde imzalanan Waitangi Andlaşması ile Yeni Zelanda resmen Britanya kolonisi olmuş, Maoriler Britanya İmparatorluğu tebaası olmayı kabul etmişlerdir.

Yeni Zelanda 1907 yılında bağımsız dominyon olmuş, 1947 yılında da tam bağımsızlığını ilan etmiştir. Her iki dünya savaşında da Birleşik Krallık’ı desteklemiştir.

2721 Yeni Zelanda’lının yaşamına mal olmuş olan Çanakkale Savaşları Yeni Zelanda tarihinde önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Ulusal kimliğin ve Britanya İmparatorluğu’ndan ayrı olarak Yeni Zelandalılık bilincinin bu savaşlarda güçlendiği görüşü hakimdir. 

19-03/15/1-1552631901.jpg

YENİ ZELANDA'DA IRKÇI KATLİAM: 40 ÖLÜ

Yeni Zelanda'nın Christchurch kasabasında cuma namazı sırasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Polis saldırıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti. Saldırganın, YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı da öğrenildi. Söz konusu manifestoda Türklerin de hedef alındığı ortaya çıktı: Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak. Yeni Zelanda Başbakanı, 40 kişinin öldüğünü açıkladı.
Yeni Zelanda'nın Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camiye kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırı gerçekleştirildi. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi. Yeni Zelanda polisi, saldırıların ardından 3’ü erkek biri kadın 4 kişinin yakaladığını, ölü ve yaralıların bulunduğu açıkladı.

"KARANLIK BİR GÜN OLDUĞU AÇIK"

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Ölümler ve yaralılar hakkında bu aşamada herhangi bir onay veremesem de söyleyebileceğim şey bunun Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir." dedi.

RESMİ AÇIKLAMA: 40 KİŞİ ÖLDÜ

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, ikinci açıklamasında, Christchurch kentinde 2 camiye düzenlenen saldırılarda 40 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN