Dağıstan, Rusya’nın seferberliğine karşı direniyor: Rus askeri ateş açtı, gözaltılar var

Rus polisi, Rusya'nın güneyindeki Dağıstan bölgesinde kısmi seferberlik kararını protesto eden göstericilere müdahale etti. Olaylar, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da savaşmak için yüz binlerce asker daha gönderme kararından duyulan hoşnutsuzluğu gözler önüne serdi.

Geçtiğimiz çarşamba günü Putin tarafından ilan edilen seferberlik, ülke genelinde protestolara yol açtı. Özellikle Hazar Denizi kıyısındaki müslüman çoğunluklu bir bölge olan Dağıstan gibi yoksul etnik azınlık bölgelerinde protestolar daha da şiddetli.

Sosyal medyada, bölge başkenti Mahaçkale'de "savaşa hayır" sloganları atan protestocuların polisle karşı karşıya geldiğini gösteren onlarca video paylaşıldı.

Bir videoda bir grup kadının bir polis memurunu kovaladığı görüntülenirken, birkaç videoda protestocuları gözaltına almaya çalışan polislerle göstericiler arasında çıkan arbede görüntülendi.

The Daily Beast köşe yazarı Julia Davis, sosyal medya hesabında paylaştığı videoda, kadınların Dağıstan'ın Mahaçkale kentinde savaşı ve seferberliği “çaresizce” protesto ederken “Neden çocuklarımızı götürüyorsunuz? Kim kime saldırdı? Rusya'ya kim saldırdı? Ukrayna'ya saldıran biziz. Rusya Ukrayna'ya saldırdı. Savaşa hayır!" dediğini bildirdi.

Sivil toplum kuruluşu OVD-Info, Mahaçkale'de vuku bulan "çok sert" olayların görüntülerinden endişe duyduğunu söyledi.

Bugün erken saatlerde Dağıstan'a bağlı bir köydeki düzinelerce protestocu, yetkililerin 8 bin nüfuslu köyden 100'den fazla erkeği askerlik hizmeti için çağırdığını bildirmesine karşı protesto amacıyla ana yolu trafiğe kapattı. Reuters’te yer alan bir habere göre, Rus polisinin havaya ateş açarak protestocuları dağıtmaya çalıştığı da videolarda görülüyor.

BBC, Rusya’nın Ukrayna işgali sırasında Dağıstan’dan en az 301 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Dağıstan’dan Ukrayna’da savaşması için gönderilenlerin ölüm oranı, diğer Rus bölgelerine kıyasla çok daha fazla olduğu, bu sayının, Dağıstan nüfusundan beş kat büyük nüfusa sahip Moskova’dan 10 kat daha fazla olduğu belirtildi.

Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 24 Şubat'tan bu yana yaklaşık 6 bin Rus askerinin hayatını kaybettiğini bildiren Rusya Savunma Bakanlığı, zayiat rakamlarının bölgesel dökümünü yayınlamadı.

"SEFERBERLİKTEN BU YANA İKİ BİN GÖZALTI"

Rusya'nın protesto karşıtı yasalarına göre izinsiz mitingler yasa dışı sayılıyor ve büyük şehirlerin dışında nadir yapılıyor.

Protestolarda gözaltına alınanlara hukuki yardım sağlayan OVD-Info, Putin'in "kısmi seferberliği” ilanından bu yana Rusya'daki seferberlik karşıtı mitinglerde 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığını iddia etti.

VALİ: SEFERBERLİK UYGULAMASINDA HATALAR YAPILDI

Dağıstan Valisi Sergei Melikov yaptığı açıklamada, halkın öfkesini dindirmek amacıyla Telegram sayfasındaki bir yayında, bölgedeki seferberlik uygulamasında "hatalar yapıldığını" söyledi.

Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun hariç tutulacaklarına dair garanti vermesine rağmen, Rusya'nın dört bir yanından askerlik yaşı gelmemiş kişilerin veya küçük çocukları olan ebeveynlerin seferberliğe çağrıldığına dair birkaç rapor bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN