Demokratlar, Donald Trump'ı 'azil' tehdidiyle köşeye sıkıştırıyor

Demokratlar, Donald Trump'ı 'azil' tehdidiyle köşeye sıkıştırıyor

ABD Başkanı her ne kadar Mueller raporu sonrası rahat bir nefes alsa da Demokratlar ‘adaleti engellemeye’ çalıştığı için hakkındaki ‘azil’ sürecini başlatmakta kararlı. Bunun için Trump’ın eski hukuk danışmanı Don McGahn’i ifadeye çağırıldı. Bu çağrılara karşı olduğunu belirten Trump ise Demokratlara sonuna kadar direneceğini söylüyor.

BD Başkanı Donald Trump, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in Rusya raporunda Moskova ile kendisinin işbirliği yaptığına ilişkin delil bulunmaması sonrası her ne kader bir ‘oh’ çekse de Demokratlar işin peşni bırakmıyor. Başkanı soruşturmayı engellemekle suçlayan muhalefet bu kapsamda başlatacağı azil süreci için Trump’ın yakınındaki isimleri Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’na ifade vermeye devet ediyor. Bu kapsamda ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, eski Beyaz Saray Hukuk Danışmanı Don McGahn’i ifadeye çağırdı. İfade tebliğlerine ABD Başkanı ise karşı. Washington Post gazetesine konuşan Trump, özel yetkili savcı Mueller’le tam işbirliği yaptığını ve hakkındaki soruşturmanın derinleştirilmesi için bir neden olmadığını belirtti. Trump, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan ‘çok partizan’ olduklarını öne sürdüğü Demokratların bu konudaki taleplerine direneceğini ifade etti. Ancak Trump, geçmişte görev yapmış ya da halen görevlerini sürdüren Beyaz Saray danışmanlarının Kongre’de ifade vermelerini engelleme yetkisini kullanıp kullanmama konusunda henüz bir karar almadığını söyledi. Mueller raporunun ardından Trump hakkındaki azledilme tartışmaları da hararetli bir şekilde devam ediyor. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler dahil olmak üzere altı etkili komisyon başkanı geçen pazartesi günü Temsilciler Meclisi’ndeki diğer Demokratlarla telekonferansla görüşerek Trump’ın Rusya soruşturmasında adaleti engellediği iddialarından hem kendisine hem de şirketine ait vergi tartışmalarını soruşturduklarının mesajını verdi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, görüş ayrılığı yaşayan Demokratlar’a, özel yetkili savcı Robert Mueller’ın Rusya soruşturması raporunda ortaya çıkan çarpıcı ayrıntıların ardından Trump’ın azledilme olasılığından ziyade bulgulara odaklanma çağrısında bulundu.

Demokrat liderlerin yaptığı telekonferans görüşmesine katılan ancak isimlerini vermeyen kişilere göre, Nadler ve diğer başkanlar Trump’ın adaleti engellediği kanaatinde olduklarını açık şekilde dile getirdi. Mueller raporuna göre, Trump’ın Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcının görevden alınması konusundaki talimatını reddeden eski Beyaz Saray hukuk danışmanı McGahn bu anlamda yıldız tanık konumunda olacak.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Nadler yaptığı yazılı açıklamada, “Özel yetkili savcının hazırladığı raporun redakte edilmiş hali bile Başkan Trump’ın adaleti engellediği ve başka suistimallerde bulunduğuna ilişkin sağlam delil sunuyor. Yanlış davranışın tam kapsamını tespit etmek ve denetim, yasama ve anayasal olarak hesap verebilirlik anlamında görevimizi yerine getirmek için ne gibi adımlar atılacağına karar vermek Kongre’nin görevi” ifadelerini kullandı. Bütün bu gelişmelere rağmen Başkan Trump ise azledilme konsunda ‘Endişeli değilim’ diyor.

Golan Tepeleri’ne Trump kasabası

Filistin topraklarında ABD’nin desteğiyle zulmüne devam eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Golan Tepeleri’ndeki işgalini tanıyan ABD Başkanı Donald Trump’a jest yapacak. Netanyahu, işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki bir Yahudi yerleşim birimine ABD Başkanı Donald Trump’ın adını vereceklerini açıkladı. Netanyahu, ailesiyle Golan Tepeleri’ne yaptığı ziyaretin ardından Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini tanıyan Başkan Trump’ın onuruna buradaki bir yerleşim birimine onun (Trump) adını vereceğiz” dedi. Öte yandan İsrail ordusu, 19 Mart’ta öldürdüğü Ömer Ebu Leyla’ın Batı Şeria’nın Selfit beldesindeki ailesine ait evini yıkmak üzere boşalttı. İsrail askerleri ayrıca kendilerine taş attığı gerekçesiyle ellerini kelepçeleyip ve gözlerini bağladıkları silahsız bir genci, kaçmaya çalışınca bacaklarından vurdu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN