Denizaltı anlaşması Avustralya ve Fransa arasındaki ipleri gerdi

Denizaltı anlaşması Avustralya ve Fransa arasındaki ipleri gerdi

Avustralya Ticaret Bakanı yaptığı açıklamada, Fransa ile yaptıkları 40 milyon dolarlık denizaltı anlaşmasının iptalinin, AB ile yaptıkları ticaret görüşmelerini etkilemeyeceğinden emin olduğunu söyledi. Ancak Avrupa Parlamentosu Ticaret Komitesi Başkanı Bernd Lange, Avustralya'nın eylemlerinin görüşmeleri etkilemesinin olası olduğu yorumunda bulundu.

Geçtiğimiz hafta Avustralya, Fransa'dan sipariş ettiği deniz altı filolarını iptal etmiş ve yerine yeni AUKUS güvenlik ortaklığı kapsamında ABD ve İngiliz teknolojili en az sekiz nükleer enerjili denizaltı inşa edeceğini açıklamıştı. Avustralya'nın bu hamlesi üzerine Fransa çok öfkelenmiş, Washington ve Canberra'daki büyükelçilerini çekmişti.

Avustralyalı bakan Dan Tehan, katıldığı bir radyo programında, Ekim ayında Paris'te olacağını ve Fransız meslektaşlarıyla görüşmeye çok hevesli olacağını dile getirdi ve ekledi: "Serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili müzakerelerimiz söz konusu olduğunda, işimiz her zaman olduğu gibi çok fazla."

Avrupa Parlamentosu Ticaret Komitesi Başkanı Bernd Lange, bu görüşmelerin bitmesi gerektiğini savunmadığını ama artık her şeyin çok daha karmaşık olduğunu söyledi. Lange, iptalin yalnızca Fransa'yı etkilemediğini, çünkü Alman ThyssenKrupp'un deniz elektroniği yan kuruluşu Atlas Elektronik'in de anlaşmanın bir parçası olduğunu belirtti.

Fransa Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune ise, Cuma günü verdiği demeçte, ticaret müzakerelerinde artık Avustralya'ya nasıl güvenebileceğini bilmediğini söyledi.

Fransa Ticaret Bakanı Frank Riester'ın ofisi, Tehan ile herhangi bir görüşmenin şuan söz konusu olmadığını duyurdu.

AB Dışişleri Bakanları, denizaltı konusunu pazartesi günü New York Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oturum aralarında görüşmeyi kararlaştırdılar. Ticaret görüşmelerinin bir sonraki oturumunun 12 Ekim'de yapılması planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN