Dortmund’da mülteci Dramé’yi öldüren polisler beraat etti

Dortmund’da mülteci Dramé’yi öldüren polisler beraat etti

Polis tarafından öldürülen 16 yaşındaki Mouhamed Drame’nin davasında beş polis memurunun beraat etmesi, aile ve kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Kararın temyize götürülmesi bekleniyor.

Almanya’nın Dortmund kentinde, 2022 yılında polis tarafından öldürülen 16 yaşındaki Senegalli Mouhamed Drame’nin ölümüne ilişkin davada yargılanan beş polis memuru beraat etti. Dortmund Bölge Mahkemesi, polis memurlarının "hukuka uygun hareket ettiğine" hükmederken, karar, mağdurların ailesi ve kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu.

MAHKEMENİN GEREKÇESİ VE SAVUNMALAR

GazeteDuvar'ın haberine göre, Baş Yargıç Thomas Klem, Drame’nin polis memurlarına doğru bıçakla hareket ettiğini ve memurların kendilerini tehlikede hissettiği için ateş açtığını ifade etti. Ancak Klem, Drame’nin asıl niyetinin saldırmak olmadığını, polisin sıktığı biber gazından kaçmaya çalıştığını belirtti. Bu durumun o anda doğru yorumlanmasının zor olduğunu söyleyen Klem, polislerin kararını savundu.

Davanın sonunda mahkeme, olay sırasında operasyonu yöneten komiser için ertelemeli 10 ay hapis cezası talep eden savcılığın aksine, tüm sanıklar için beraat kararı verdi.

AİLE VE KAMUOYU TEPKİLİ

Kararın ardından mahkeme salonunda "Mouhamed için adalet" sloganları yükseldi. Drame’nin kardeşleri Sidy ve Lasana Drame, mahkeme kararını "hayal kırıklığı" olarak nitelendirirken, ailenin avukatı Lisa Grütter, "Alman hukuk devletine duyulan büyük beklentiler boşa çıktı" dedi. Kararın temyize götürülmesi gündemde.

Dün gece, Drame’nin kaldığı yurdun bulunduğu Nordstadt semtinde bir araya gelen yaklaşık 300 kişi, beraat kararını protesto etti.

OLAYDA POLİSİN İHMALLERİ TARTIŞILIYOR

2022 yılının Ağustos ayında meydana gelen olay, Almanya genelinde büyük yankı uyandırmıştı. Ruh sağlığı yerinde olmayan Drame, gençlik yurdu bahçesinde elinde bıçakla beklerken, intihar girişiminden şüphelenilerek polis çağrılmıştı. Polisin müdahalesi sırasında biber gazı ve elektroşok kullanılmış, ardından MP5 otomatik silahla altı el ateş edilmiş ve dört kurşun Drame’ye isabet etmişti.

Operasyon sonrası polisin vücut kameralarının kapalı olduğu ortaya çıkarken, Drame’ye herhangi bir uyarıda bulunulmadığı yönündeki iddialar, polisin olay sırasındaki hatalarını gündeme getirdi.

UZMAN GÖRÜŞLERİ VE ÖNERİLER

Bochum Ruhr Üniversitesi’nden Prof. Thomas Feltes, olayda polisin yönetmeliklere uymadığını ve biber gazı ya da elektroşok kullanımının gerekli olmadığını vurguladı. Ateş edilmeden önce uyarı yapılması ve gerekirse havaya ateş edilmesi gerektiğini belirten Feltes, Almanya’da polisin bu tür olaylarda bağımsız denetim mekanizmalarına tabi olması gerektiğini ifade etti.

POLİS ŞİDDETİ ALMANYA’DA TARTIŞMA KONUSU

Bürgerrechte-Polizei (Vatandaş Hakları-Polis) dergisinin verilerine göre, Almanya’da 2013’ten bu yana 150 kişi polis kurşunlarıyla hayatını kaybetti. Bochum Ruhr Üniversitesi’nden Prof. Tobias Singelnstein’ın araştırmasına göre, yılda 12 bin kişi yasadışı polis şiddetine maruz kalıyor. Ancak resmi verilere göre bu sayı 2 bin olarak rapor ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN