Dünyada intiharlar düşüşe geçti

Dünyada intiharlar düşüşe geçti

Dünyada her yıl 800 bin kişinin intihar ettiği tahmin edilirken, nüfus artışına oranla vakıaların sayısında düşük dikkat çekti. 

KARAR/ALMANYA

Dünyadaki intihar vakalarının sayısı 1990 ve 2016 yılları arasında yılda ortalama olarak 817 bin olarak açıklandı. Univesity of Washington in Seattle’da Mohsen Naghavi öncülüğünde yapılan bir araştırmaya göre söz konusu tarihler arasında intihar vakalarının sayısında yüzde 7’lik bir artış var. Ancak aynı tarihlerdeki nüfus artışı göz önünde alındığında intihar vakalarında toplamda 3’te 1 oranında büyük bir azalma gözlemleniyor.

195 ÜLKE İNCELENDİ

Araştırma Global Birden of Disease ismi verilen büyük bir projede elde edilen verilere dayanıyor. Bu projede 195 ülkedeki intihar vakaları 264 neden üzerinden cinsiyet, yaş gurubu ve coğrafyaya göre sıralandı. Uzmanlar bazı coğrafyalarda intiharın yasak ve toplumsal olarak kabul edilir olmaması nedeniyle verilerin tam rakamları göstermediğini söylüyor.

ERKEKLER DAHA MEYİLLİ

Dünyanın tüm bölgelerinde erkekler kadınlara kıyasla intihara daha çok eğilimli. Sadece 15-19 yaş grupları arasında kızlar ve erkekler arasında intihar oranları eşit. Ancak genel dünya ortalamasında her 100 bin erkekten 16’sının ve her 100 kadından 7’sinin intihar ettiği belirtiliyor. 1990 ve 2016 tarihleri arasında intihar oranlarının kadınlarda yüzde 47 ve erkeklerde yüzde 24 oranında düştüğü bildiriliyor. İntihar oranlarının arttığı bölgeler ise Latin Amerika (Yüzde 15), müreffeh batı Pasifik bölgesi yüzde (10), Batı Afrika (yüzde 4/ ve Doğu Avrupa yüzde (1.4)

ÇİN’DE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Dünya genelindeki vakalardaki düşüşün en büyük nedeni Çin’deki intihar vakalarında yaşanan yüzde 64’lük düşüş ile Hindistan’da yaşanan yüzde 14’lük gerileme. Dünyanın en yüksek nüfusunu sahib bu iki ülkede oranların düşmesi dünya istatistik rakamlarını da direkt etkiledi. Çin’de intiharların bu denli düşmesi yaşam kalitesinin artması ve psikoloji rahatsızlığı olan kişilerindeki tedavi imkanlarının genişlemesine bağlanıyor.

Araştırmada intiharların Danimarka’da yüzde 60 ve İsviçre’de yüzde 50 oranında düşmesi de dikkat çekiyor. Araştırmacılar ulusal önleme programları aracılığı ile intihar vakalarındaki azalmanın çok daha yüksek rakamlara çıkmasının mümkün olduğunun altını çiziyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN