Ekvador: Assange'ın sığınma statüsü geri alındı

Ekvador: Assange'ın sığınma statüsü geri alındı

Ekvador Devlet Başkanı Moreno, 'uluslararası sözleşmeleri ve günlük yaşam protokollerini defalarca ihlal ettiği' için Assange'ın sığınma statüsünün geri alındığını açıkladı. Ekvador hükümeti, Assange'a geçen yıl verilen vatandaşlığın da iptal etti.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a 2012 yılında verilen sığınma hakkının geri çekildiğini duyurdu. Moreno, Twitter hesabından yaptığı videolu paylaşımda, hükümetinin "bağımsız şekilde alınan bir kararla" yaklaşık 7 yıldır Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde yaşayan Assange'ın sığınma statüsünü kaldırdığını açıkladı.

Moreno, "uluslararası sözleşmeleri ve günlük yaşam protokollerini defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle ülkesinin, Assange'ın sığınma statüsünü geri çektiğini belirtti.

"ELVADOR HALKI, 6 SENEDEN FAZLA ONU KORUYOR"

Ekvador halkının, 6 seneden fazla bir süredir Assange’ın insan haklarını koruduğuna ve Londra’daki Büyükelçilikte günlük ihtiyaçlarının karşılandığına işaret eden Moreno, ülkesinin uluslararası hukuk çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirdiğini kaydetti.

Yönetimi devraldığında, Assange'ın uyması gereken günlük yaşam kurallarını içeren bir protokol uygulanmasına karar verdiğini ifade eden Moreno, bu kuralların herkesin kendi evinde bulunan bir misafirden bekleyebileceğinden daha az olduğunu ancak Assange'ın bunları ihlal ettiğini dile getirdi. Uluslararası hukuka göre, sığınma hakkı vermenin ya da geri almanın egemen bir ülkenin hakkı olduğunu kaydeden Moreno, "nezaketsiz ve agresif tavırları ve bağlı olduğu kuruluştan ülkeye yönelik düşmanca ve tehditkar söylemler" nedeniyle Assange’a verilen sığınma hakkının sürdürülemeyeceğini ifade etti. 

Diğer yandan, Assange'ın "işkence ya da ölüm cezasıyla karşılaşabileceği bir ülkeye gönderilmemesi konusunda İngiltere'den garanti vermesini rica ettiğini" belirten Moreno, İngiltere'nin de "kendi kuralları doğrultusunda bunu onayladığını" bildirdi.

ASSANGE'IN EKVADOR VATANDAŞLIĞI DA İPTAL EDİLDİ

Ekvador hükümeti, Wikileaks kurucusu Julian Assange'a geçen yıl verilen Ekvador vatandaşlığının iptal edildiğini bildirdi. Ekvador hükümetinden yapılan açıklamada, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde gözaltına alınan Assange'a geçen yıl verilen vatandaşlığın iptal edildiği belirtildi. 

Hükümet ayrıca Wikileaks'in destekçileri ve iki Rus bilgisayar korsanını, ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı. 

Ekvador İçişleri Bakanı Maria Paula Romo da Wikileaks'in bir çalışanının eski Dışişleri Bakanı Ricardo Patino ile bu yıl Peru, İspanya ve Venezuela dahil birçok ülkeye seyahat ederek hükümeti zayıflatmaya teşebbüs ettiğini söyledi.

Romo, bu şahıs ve Ekvador'da çalışan iki Rus bilgisayar korsanının isimlerinin saatler içinde yargıya havale edileceğini kaydetti. 

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN