Filistin'den İslam dünyasına Kudüs çağrısı: Gaspa ortak olmayın!

Filistin'den İslam dünyasına Kudüs çağrısı: Gaspa ortak olmayın!

Filistin yönetimi, Arap ve İslam ülkeleri büyükelçilerini, Trump'ın 'Yüzyılın Anlaşması' olarak adlandırdığı barış planının açıklanacağı merasime katılmamaları istedi: Filistin halkının haklarını gasp etme ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasına engel olma amacı taşıyan bu merasime katılmamaya çağırıyoruz.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün açıklayacağı duyurulan 'Yüzyılın Anlaşması' planına ilişkin konuştu.

Rudeyne, Filistin haber ajansı WAFA'da yer alan açıklamasında "Bugün ABD'nin Yüzyılın Anlaşması planının açıklanacağı merasime davet edilen Arap ve İslam ülkeleri büyükelçilerini, Filistin halkının haklarını gasp etme ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasına engel olma amacı taşıyan bu merasime katılmamaya çağırıyoruz" dedi.

Rudeyne, kendilerine davet gönderilen bazı Arap ve İslam ülkeleri büyükelçilerinin buna olumsuz yanıt verdiğini öğrendiklerini de kaydetti.

ABBAS'TAN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, dünyanın hiçbir yerinden hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini belirterek, iki devletli çözüme bağlılıklarını yineledi.

"Uluslararası kararlar doğrultusunda barışın tesis edilmesine ve bu bağlamda müzakereler yapılmasına hazır olduklarını" belirten Abbas, aleni bir şekilde İsrail'in tarafgirliğini yapan ABD'nin tek başına siyasi çözümde rol oynamasını kabul etmeyeceklerini kaydetti. 

20-01/28/basliksiz-1-1580196782.jpgABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya geldi.

TRUMP VE NETANYAHU GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da dün yaptığı görüşmede, İsrail-Filistin meselesine ilişkin 'Yüzyılın Anlaşması' şeklinde adlandırdığı planını bugün açıklayacağını belirterek "Gerçekleşmeye en yakın plan bu. Neler olacağını göreceğiz." ifadesini kullanmıştı. 

TRUMP'IN 'BARIŞ PLANI'DA NELER VAR?

Euronews'in derlediği bilgilere göre, 'Yüzyılın Anlaşması' sayfalarca uzunluğunda olsa da içeriği şimdiye kadar sır gibi saklandı.

Bununla birlikte planla ilgili bazı Arap başkentleri, Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner tarafından bilgilendirildi.

"İLHAKI DAHA DA GENİŞLETECEK"

Taslak hakkında bilgilendirilen kimi Filistin ve Arap kaynakları, planın 'Filistinlilere İsrail işgalini kabul etmeleri karşılığında rüşvet vermeyi önerdiğini' belirtiyor.

Bazı kaynaklar da söz konusu planı, 'bölgenin stratejik ve bereketli topraklara sahip Ürdün Vadisi'nin büyük kısmı ile Batı Şeria'nın yarısının İsrail ilhakına olanak sağlaması' olarak tanımlıyor.

TRUMP'IN DAMADI AÇIKLADI

Filistinliler, Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 30'una denk gelen Ürdün Vadisi'nin bölgenin tahıl ambarı, Ürdün ile sınır kapısı ve gelecekteki devletlerinin hayati öneme sahip bir parçası olduğunu belirtiyor.

Projenin mimarı olan Trump'ın damadı ve danışmanı Kushner, planını geçen haziran ayında Bahreyn'de ilk kez paylaştı.

AP: TRUMP'IN PLANI İSRAİL'İN LEHİNE

Siyasi ve din temelli çatışmalara 'ekonomi öncelikli' yaklaşım sergileyen Kushner, plan kapsamında 'Filistin'in ve komşu Arap ülkelerin ekonomilerinin canlandırılması amacıyla 50 milyar dolarlık yatırım' açıklamasında bulunmuştu.

Kushner, bu yaklaşımının Filistinliler için 'refah', İsrail için ise 'güvenliği' sağlayabileceğini savundu.

AP ajansına göre Trump'ın planı, İsrail'in lehine.

"İKİ DEVLET İFADESİ YOK"

NTV Washington Temsilcisi Hüseyin Günay'ın aktardığı bilgilere göre ise Trump'ın 'Barış Planı'nda şunlar bulunuyor:

*50'den fazla sayfadan oluşuyor, iki devlet ifadesi yok.

*Filistin kabul etmedi, İsrail destekliyor ve Arap ülkeleri hala sessiz.

*Trump'ın damadı Kushner'in aralarında olduğu ekip yazdı.

*Türkiye saatiyle 20'de açıklanacak.

HAMAS: FİLİSTİNLİLERİN YENİ NEKBE'Sİ

Bu arada Hamas Hareketi de Trump'ın bugün açıklayacağını duyurduğu ve 'Yüzyılın Anlaşması' olarak adlandırdığı barış planını Filistinlilerin yeni Nekbe'si olarak nitelendirdi.

Hamas Hareketi Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı yazılı açıklamada "Yüzyılın Anlaşması planı Filistin halkı için yeni bir Nekbe ve bu halka yönelik çifte (ABD-İsrail) bir saldırıdır" ifadesini kullandı.

Söz konusu barış planını akamete uğratma ve Filistin halkının çıkarlarını korumanın tüm Filistinlilerin görevi olduğunu kaydeden Berhum, bunun için cesur kararlar alınması ve genel bir seferberlik hali ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.

Söz konusu plana karşı koymak için Filistin genelinde direniş hareketlerinin dozunun artırılması gerektiğine işaret eden Berhum, Filistin yönetimine İsrail'le güvenlik alanındaki koordinasyonu acilen durdurma, İslam dünyasına da Filistin halkını destekleme çağrısı yaptı. 

RAMALLAH/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN