Fransa ve Almanya arasında yeni anlaşma

Fransa ve Almanya arasında yeni anlaşma

Alman ve Fransa arasında imzalanan Aachen Anlaşması ile Avrupa’da yeni dönem başlıyor. İki ülkenin çok daha sık işbirliğini öngören anlaşma, AB’nin de daha güçlü ve etkin bir birlik haline gelmesini tetikleyecek.

MİKDAT KARAALİOĞLU / ALMANYA

Almanya ve Fransa arasında bugün imzalanan Aachen Anlaşması AB’nin seyrini değiştirecek maddeler içeriyor. Nerdeyse iki millet bir devlet dedirtecek yeni işbirliği alanları iki ülkenin ekonomi, savunma, dış politika, sağlık gibi alanlarda bir ortaklık hareket etmesini öngörüyor. İki merkez ülkenin yapacağı bu işbirliği daha güçlü bir Avrupa için de bir başlangıç olarak görülüyor. Tarihi Aachen Belediyesi salonlarında imzanan anlaşma Almanya ile Fransa’nın 56 yıl önce imzaladığı Elysee Anlaşması’nın yıldönümüne denk düştü.

İKİ ÜLKE ORTAK HAREKET EDECEK

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanan anlaşma maddelerinin 15’i hemen uygulamaya sokulacak. Aachen Anlaşması öncelikle ortak Avrupa politikaları oluşturma, silahlanma projelerinin güçlendirme ile ortak dış ve güvenlik politikaarı oluşturmak gibi maddeleri içeriyor. Anlaşmayla ilk olarak Fransa’nın Alman sınırına yakın Fessenheinm bölgesindeki yüksek güvenlik riskli atom santralinin tamamen kapatlacak.

AVRUPA’YA YÖN VERECEK

Merkel anlaşma hakkında yaptığı açıklamada “Zamanımızın büyük meydan okumalarına karşı el ele hareket edeceğimizi beyan ediyoruz“ dedi. Fransız Alman dostluğunun toplumda da derin kökler saldığını söyleyen Merkel “Tarih yeni bir dönemece girdi. Bizim için daha şanslı bir dönemeç olamazdı“ şeklinde konuştu. Macron ise Almanlar ve Fransızlara çağrıda bulunarak, iki halkın da Avrupa için sorumluklarının farkında olmasını talep etti. Macron Avrupa’ın “iki merkez ülkesinin“ yol gösterci olması gerektiğini sözlerine ekledi.

ANLAŞMADA NELER VAR

Aachen Anlaşması her iki ülkenin parlementoları tarafından kabul edilen 16 sayfadan oluşuyor. Anlaşma her iki ülkeyi Avrupa’nın en önemli partneri haline getiriyor. Buna göre her iki ülkenin hükümet başkanları düzenli aralıklarla bir araya gelecek. Dış politika, Avrupa politikası ve savunma politikalarında iki taraf birbiriyle ortak karar verecek. Bu amaçla bir bakanlar konseyi kurulacak. Bunun haricinde kardeş sehirler, değişim programları, iki dilde eğitim yapan bir üniversite ve iki dili çocuk yuvaları teşvik edilecek. Ortak Finans, Ekonomi, Çevre, Savunma ve Güvenlik konseyleri oluşturulacak.

Almanya ve Fransa arasında daha önce imzalanan Elysee anlaşmasının gelişmiş versiyonu olan yeni anlaşmaya göre iki ülke AB’de alınacak kararlarda daha yakın bir biçimde işbirliği yapacak. Büyük Avrupa buluşmalarından önce iki ülke bakanlar düzeyinde ön görüşmeler yapacak. İki ülke arasında, bürokratik ve yasal engelleri kaldırılarak bir Alman Fransız ekonomik bölgesi oluşturulacak. Bu amaçla içinde 10 bağımsız uzmanın bulunduğu bir ekonomi konseyli kurulacak.

Sağlık ve elektrikli mobil ulaşım konularında ortak çalışmalar özellikle sınır bölgelerinde yoğunlaştırılacak. Avrupa yasalarının her iki ülkede de hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için yasal düzenlemeler yapılacak. Sınırları aşan hukuki konuları izlemek amacıyla bir komisyon kurulacak.

Askeri alanlarda ortak çalışma ise anlaşmanın en önemli ayaklarından biri olarak görülüyor. Silah ihracatından ortak kriterler oluşturulacak. Daha önce Almanya Suudi Arabistan’a silah ihracını yasaklarken Fransa buna izin vermişti. Her iki ülke ayrıca bir ülkenin silahlı saldırıya uğraması durumunda, silahlı olarak da destek verme kararı aldı. Bu ortak bir orduya doğru atılan ilk adımlardan birisi olarak görülüyor.

Aachen Anlaşmasında ön görülmemekle birlikte her iki parlementodan 50’şer milletvekili yılda iki kez kamuya kapalı olmayan oturumlar gerçekleştirecek. Halk inisiyatifleri ve kardeş şehir projeleri ortaklaşa oluşan vatandaş fonlarından karşılanacak. Karşılıklı olarak diplomaların tanınma süreci kolaylaştırılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN