G7’nin gündemi İran, göç ve çevre

G7’nin gündemi İran, göç ve çevre

Fransa’da toplanan G7’nin masasında İran’ın nükleer faaliyetleri, Ukrayna-Rusya krizi, göç ve çevre var. İran ve çevre konusundaki tutumu nedeniyle diğer liderlerle ters düşen ABD Başkanı Trump’ın zirvede yanlız kalacağı belirtiliyor. İkili görüşmelerde ise gündem Brexit, Libya ve Ukrayna olacak.

Dünyanın gelişmiş 7 ülkesinin liderlerini bir araya getiren G7 zirvesi, İran’dan terörle mücadeleye, iklim değişikliğinden ticaret savaşına kadar, dünya güvenliğini ilgilendiren birbirinden hassas dosyayı görüşmek üzere Fransa’nın Biarritz kentinde toplanıyor. G7 Dönem Başkanı Fransa’nın ev sahipliğinde yapılan zirveye ABD Başkanı Donald Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve istifa krizinin ardından yeni bir hükümet kurulana kadar göreve devam eden İtalya Başbakanı Guiseppe Conte katılacak. Zirveye 20 uluslararası kurum ve ülke temsilcisi de davet edildi. 

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada, ekonomik eşitsizlik, ticaret savaşları, küresel ısınma, uluslararası güvenlik, İran’ın nükleer enerji programı ve Amazon Ormanları’ndaki yangınlar gibi konuları masaya yatırıyor. Zirvenin yapılacağı Biarritz’e ulaşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, toplantı öncesi açıklamalarda bulundu. Johnson, ABD Başkanı Donald Trump’a dünyadaki ekonomik büyümeyi dengesizleştiren ticaret savaşından geri çekilmesi gerektiğini söyleyeceğini ifade etti. Basın mensuplarının, “Çin’le ticaret savaşını tırmandırmamasını söyleyecek misiniz?” sorusuna ise “Emin olun” diye yanıt verdi. Johnson, zirvedeki önceliklerinin ‘küresel ticaretin durumu’ olduğunu belirterek, “Ticaret savaşlarının şu andaki gidişatından, korumacılığın büyümesinden ve gümrük vergilerinden çok endişeliyim” dedi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da G7 liderlerini dünya genelindeki ekonomik büyümeye olumsuz etki evet ve dengesizleştiren ticaret savaşlarından uzak durmaya ikna etmeyi umduğunu söyledi. Macron, zirve öncesi yaptığı, Fransız televizyonlarından canlı yayınlanan konuşmasında, “Ortaklarımızı, gerginliklerin özellikle de ticari gerilimlerin herkes için kötü olduğuna ikna etmek istiyorum. Gerginlikleri azaltıp, işleri dengede tutmalı ve halihazırda dünyanın dört bir yanında sürmekte olan ticaret savaşlarından da kaçınmalıyız” ifadelerini kullandı. Ticaret savaşlarının engellenmesi gerektiğinin altını çizen Macron, zirvenin ana temasının eşitsizlikle mücadele olduğunu, bu nedenle G7’de olmayan ülkelerin de zirveye davet edildiğini söyledi. 

Zirvede liderler bugün öğle yemeğinde ‘Eşitsizlikle mücadelenin organizasyonu’nu görüşecek. Bugün ikili temaslarda da bulunacak liderler aile fotoğrafının çekilmesinin ardından, resmi akşam yemeğine geçecek.Zirvenin üçüncü ve son gününde de, ‘İklim, biyoçeşitlilik ve okyanuslar’ konulu oturum gerçekleşecek. Macron ile Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun Amazon ormanlarında devam eden yangın nedeniyle yaşadığı söz düellosunun ardından, bu yangınlar da toplantıda gündeme gelecek. Ardından zirve, Macron’un kapanış konuşması ve liderlerin basın toplantılarıyla sona erecek. 

ABD Başkanı Trump, Danimarka ile yaşadığı Grönland tartışmasının ve medyada yer alan ABD ekonomisinin resesyon yaşayacağı yönündeki haberlerin de etkisiyle, sıkıntılı bir gündemle G7’ye gitti. G7’nin Avrupalı liderleri ile arasında derin görüş ayrılığı olan Trump’ın, zirveyi hedefinden çıkarıp çıkarmayacağı en önemli soru işareti. Trump, özellikle İran Nükleer Anlaşması ve BM İklim Anlaşması’ndan tek taraflı olarak çekilmesi nedeniyle, G7 içinde yalnız kaldı. Avrupa ülkeleri Trump’ı İran konusundaki duruşunu değiştirmek için ikna etmeye çalışacak.  

Zirveden bir gün önce İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüşen Macron, zirvede İran’ın anlaşma koşullarına uymasını sağlama karşılığında İran petrolünün satılmasına ilişkin bir anlaşma hedefliyor. Macron ayrıca görüşme öncesi, “Zirvede, İran dosyasını nasıl yöneteceğimiz konusunu tartışmamız gerekiyor. G7 bünyesinde bu konuda ciddi görüş ayrılıklarımız var” diyerek, Trump’a gönderme yaptı.  

Zirvede konuşulacak diğer bir önemli başlık da Rusya’nın G8’e geri dönmesi olacak ancak Brüksel zirve başlamadan bu tartışmalara son noktayı koydu. Trump ve Macron’un iztediği Rusya’lı G8 için konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk “Rusya’nın 2014’te üyelikten çıkarılmasına neden olan sebepler hala geçerliliğini koruyor. Hatta Rusya’nın Azak Denizi’ndeki kışkırtmaları gibi yeni nedenler de eklendi” dedi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN