Göç dalgası önce Twitter’da başlıyor

Göç dalgası önce Twitter’da başlıyor

BM Göçmen Destek Kurumu, göç hareketlerini önceden tespit edebilen bir algoritma geliştirdi. Twitter paylaşımlarından, fiyat artışlarına kadar birçok verinin analiz edildiğini söyleyen Andrer Harper, işleyişi çarpıcı örnekle anlattı: Somali’de keçi fiyatlarının düşmesi olası bir göç haraketinin belirlenmesini sağladı.

KARAR / ALMANYA

Dünyadaki göç hareketlerini önceden tespit etmek için Birleşmiş Milletler artık yaratıcı çözümlere başvuruluyor. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği Göçmen Destek Kurumu’nun (UNHCR) bu amaçla kullandığı yöntemler arasında Twitter mesajlarının değerlendirilmesi ve bazı ürünlerini fiyat dalgalanmalarının analiz edilmesi de bulunuyor. Somali üzerinde yapılan araştırmada keçi fiyatlarının düşmesi olası bir göç haraketinin tespit edilmesine katkı sağladı.  

Algoritmayla ilgili açıklamalarda bulunan UNHCR yetkilisi Andrer Harper “İnsanlar sahip oldukları 50-60 keçiyi birden satmaya başladılar. Fiyatlar düştü. Bu insanların göç etmek istediğine dair bir ipucuydu” diye konuştu. Harper, kaçış esnasında işe yarayacak olan su bidonu gibi ürünlerinin fiyatlarının artması da muhtemel göç hareketi hakkında fikir verdiğini söyledi. Bu güne kadar göç hareketelerinde krizler ortaya çıkınca tepki verdiklerini söyleyen Harper, öngörü imkanı sağlayan verilerle kaynak, personel ve mekanların oluşturulması gibi lojistik hazırlıkları önceden yaptıklarını belirtt.  

UNHCR İnovasyon timi Twitter’i algoritmalar eşliğinde araştırdı. Sentiment Analysis adı verilen bir yöntemle kriz bölgelerindeki insanlarıın hissiyat analizi yapıldı. Göç amaçlarını ifade eden korku, memnuniyetsizlik ve güvensizlik gibi kavramlar değerlendirildi. Haper, Venezuela’da göç başlamadan 6 ay önce söz konusu kavramların Twitter de kullanılmasının zirve yaptığını söyledi.  

Her göç olayının aynı koşullarda değerlendirilmiyor. Suriye krizimin ilk yıllarında bütün Suriyelilerin Avrupa’ya gitmek isteyeceği öngörülüyordu. Ancak çoğu yaşadıkları yerden bir kaç kilometre öteye gitti. Ancak yaşama imkanı ortadan kalkınca başka ülkelere göç başladı.  

Öte yandan aynı analiz yöntemiyle dünya genelindeki süreki artış gösteren yabancı düşmanı eğilimler de tespit edilebiliyor. Bu konuyla ilgili BM henüz bir somut araştırma sonucu açıklamadı ancak çalışmaların devam ettiği öğrenildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN