Göçmenler kendini yabancı olarak görmemeli

Göçmenler kendini yabancı olarak görmemeli

Almanya’da uyum politikaları ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Türk kökenli milletvekili Serap Güler göçmen kökenli insanların huzur içinde yaşadığı bir toplumda uyum politikasının çok daha başarılı olacağını söyledi. Güler, ülkede yaşayan göçmen gençlere kendilerini Almanya’nın bir parçası olarak görmelerini tavsiye etti.

Federal Almanya Parlamentosu’nun Türk kökenli milletvekillerinden Serap Güler Karar’a konuştu. Almanya’da Türk bir ailenin çocuğu olarak 1980 yılında dünyaya gelen Güler, 2012 yılında Kuzey Ren Vestfalya (KRV/ Eyalet Parlamentosu’na CDU’dan milletvekili seçilirken, uyum politikalarındaki çalışmaları ile tanındı. 2017 yılında KRV Uyum Bakanlığı görevine getirilen Güler, bu görevini Federal Meclis’e milletvekili seçildiği 2021 yılında bıraktı.

Siyasete girmesinde ailesinde yapılan siyasi tartışmaların önemli rol oynadığını belirten Güler, bu ülkede yaşayan göçmen gençlere kendilerini Almanya’nın bir parçası olarak görmelerini tavsiye etti. Güler siyasete girişini şöyle anlattı: Çoğu gençte olduğu gibi böyle bir hedefim yoktu. Daha sonralarda yedinci sınıftayken okul gezisi ile Eyalet meclisini ziyaret etmiştik. Bu ziyaretle birlikte siyasete ilgi duymaya başladım. Yüksek lisans tezimi entegrasyon politikası üzerine yazarken siyasete olan ilgim daha da arttı.

Siyasete girme kararınızı etkileyen biri oldu mu ?

Siyasete girme kararımı etkileyen siyasetçiler olmadı ama evimizde günlük siyasi konular sürekli konuşulurdu Bu durum siyasete girme kararından etkili oldu.

Almanya’ da misafir işçi çocuğu olarak zorluklarla karşılaştınız mı?

Aslında fazla bir zorluklarla karşılaşmadım. Her zaman destek çıkan veya yardım eden insanlar oldu etrafımda.

Almanya’daki göç politikası hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Uzun vadeli düşünmek gerektiğinde eşit fırsatların verildiği, ayrımcılığın olmadığı ve göçmen kökenli insanların huzur içinde yaşadığı bir toplumda uyum politikasının çok daha başarılı olacağını düşünüyorum. Ancak birçok göçmen Almanya’da kalmak yerine memleketlerine dönmeyi tercih ediyorlar. Bundan dolayı uzun vadede göç politikasından istenilen verim alınamıyor. Umarım göçmen kökenli gençler Almanya’da kendini yabancı olarak değil bu toplumun bir parçası olarak görüp Alman toplumuna daha çok katkıda bulunurlar.

Alman federal meclisinde göç geçmişi olan bir kadın milletvekili olmak sizlere ne tür duygular hissettiriyor?

Seneler önce birçok insanın buraya ne tür zorluklarla gelip, Almanya’da yaşam ve gelecek kurma hayallerini göz önünde bulundurursak, bu hayalin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum..
Almanya da yaşayan göçmen ailelerin çocuklarına ne tür tavsiyelerde bulunursunuz ?
Entegrasyon sürecinde en etkili unsurun Almanca eğitim olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden gençlerin Almanca eğitimine önem vermelerini ve geleceklerini Almanya’da şekillendirmelerini tavsiye ederim.

Siyasi karar süreçlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Siyasi karar süreçlerinde özellikle dikkat ettiğim konu toplumun geleceği. Alman toplumu çok farklı milletleri bir arada barındırıyor ve bizim görevimiz de bu toplumun gelişmesinde rol oynamak.

Kuzey Ren Vestfalya’daki seçim sonuçlarından memnun musunuz ?

Partimiz yüzde 35’in üstünde oy alarak Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde birinci parti oldu. Tabi ki de bu başarıda Başbakan adayımız Heindrik Wüst’ün payı çok büyük

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN