Gökçen Eke kimdir? Inter'e 'Caricaturella' dokunuşu

Gökçen Eke kimdir? Inter'e 'Caricaturella' dokunuşu

İtalya'da hayatını sürdüren futbol karikatüristi Gökçen Eke, Inter'den gelen "Yeni tişörtlerimizi sen tasarla" teklifini anlattı. İtalyan kulüp, üzerinde kendi karikatürlerinin olduğu tişörtlere taraftarın gösterdiği ilgiden memnun. İşte biyografisi...

İtalya Serie A takımlarından Inter, Türk karikatürist Gökçen Eke'nin Interli futbolcuları resmettiği çizimleri taraftarına yönelik yeni tişört koleksiyonunda kullanmaya başladı. İtalyan kulüpten gelen teklifi, bir rüyanın gerçekleşmesi olarak yorumlayan Gökçen Eke, "Oyunculara da gösterildi bu çizimler, tabii ki onların da onayı alındı. Bu çizimleri ve ürünleri paylaştıktan sonra taraftarın çok büyük ilgisiyle karşılaştım. Bu ilgi, tabii ki beni de kulübü de memnun etti" dedi.

INTER'IN TİŞÖRT TASARIMLARI GÖKÇEN EKE'YE EMANET

Türk karikatürist Gökçen Eke, Inter kulübünden gelen "Caricaturella markasıyla bir şeyler yapabilir miyiz?" teklifinin detaylarını anlattı. İletişim kanallarının artmasıyla birlikte Inter'i çok sıkı takip ettiğini, İtalya'ya taşınmasında Inter’in de etkisi olduğunu anlatan Eke, "Yaklaşık 10 yıl önce Caricaturella markasını kurdum. Bu markayla, dünya ve futbol gündemine dair çizimler yapıp paylaşmaya başladım. Çizimlerim, ciddi bir kitleye ulaştı" diye konuştu.

2018'de Cenova kentinde çöken Morandi köprüsü faciasına yönelik yaptığı çizimin ülkede büyük yankı uyandırdığını hatırlatan Eke, bu sayede kulüpler tarafından ciddi şekilde takip edildiğini kaydetti.

italya2.jpeg

Gökçen Eke, çizimlerinin, Inter'in resmi ürünlerinin bir parçası haline gelişini, şöyle anlattı: "Hem sosyal medya bazında hem de ürün bazında olan bu teklif, benim için bir rüyanın gerçekleşmesiydi. Çeşitli görüşmeler sonrasında bu projeyi ortaya çıkardık. Oyunculara da gösterildi bu çizimler, tabii ki onların da onayı alındı. Bu çizimleri ve ürünleri paylaştıktan sonra taraftarın çok büyük ilgisiyle karşılaştım. Bu ilgi, tabii ki beni de kulübü de memnun etti."

GÖKÇEN EKE'NİN HAYATI

1982 yılında Konya'nın Akşehir ilçesinde dünyaya geldi. İlk öğrenimini Akşehir Yıldırım İlkokulu'nda, orta ve lise öğrenimini Akşehir Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım bölümünden mezun oldu.

İlk kişisel sergisini 1989'da açan Gökçen Eke, bugüne kadar kişisel olarak 5 resim ve 9 karikatür sergisi açtı. İlk olarak, Akşehir'in yerel gazetesi Pervasız'da yayınlanan çizgileri, birçok albümde, yayında ve karma sergide yer aldı. Afiş, illüstrasyon, kitap resimlemeleri, karakter çizimleri, oyuncak, ürün ve mücevher tasarımları yaptı.

Yurt içinde ve yurt dışında katıldığı resim, karikatür ve tasarım yarışmalarından birçok ödül kazandı. Mayıs 2001'de 'Akşehir Hatırası' isimli ilk karikatür albümü, Mart 2006'da ise 'Gökçen Eke Karikatürler' isimli ikinci karikatür albümü yayımlandı. İstanbul'da Şişecam'da tasarımcı olarak görev aldı.

Futbol ağırlıklı spor karikatürleriyle sosyal medyanın fenomen isimlerinden biri oldu.  Gençlerbirliği, üç sezon onun tasarladığı formaları giydi. Bursaspor, Eskişehirspor ve yurt dışında birçok takımın taraftar ürünlerini çizdi. Kendisi gibi tasarımcı olan abisi Görkem Eke de  Galatasaray'ın 2012'deki şampiyonluk tişörtlerini tasarladı. Sarı-kırmızılı kulüple başka projelerde de birlikte oldu.

thumbs-b-c-da9180599f7f7ddde9541c51804a8e65.jpg

ÖZEL YAŞAMI

2014 yılında İtalya'nın Milano kentine taşındı.

1982 doğumlu olan Gökçen Eke, 2020 yılı itibariyle 38 yaşındadır ve evlidir.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @caricaturella kullanıcı adıyla yer almaktadır.

KALECİ ZENGA'NIN KURTARIŞLARIYLA INTER TARAFTARI OLDU

'Caricaturella' projesinin temellerinin kendisi için çok eskiye dayandığını anlatan Gökçen Eke, "İtalya 90 Dünya Kupası'nda, İtalya kalecisi Walter Zenga'nın yapmış olduğu kurtarışlardan sonra ona bir hayranlık duymaya başladım. Ben de o dönemlerde ilkokulda kalecilik yapıyordum. Sonrasında Zenga'nın Inter kalecisi olduğunu öğrendim ve Inter'e karşı yoğun bir ilgi duymaya başladım. Artık Inter taraftarıydım" dedi.

"YURT DIŞINA GÖRE KARİKATÜR TÜRKİYE'DE DEĞER GÖRMÜYOR"

Göçen Eke'ye göre Türkiye'de karikatüre olan ilgi sanata endeksli. Yani değer görmüyor. Sosyal medyada birçok kullanıcı karikatürlerinden Gökçen Eke'nin imzasını çıkartıyor ve kendisininmiş gibi paylaşıyor. Bu durum da çizginin sahibini fazlasıyla yaralıyor.

Başarılı tasarımcı konuyla ilgili şunları söyledi: "Türkiye'de sanata verilen değer de az olduğundan hem karikatür hem de plastik sanatlar hep geri planda. Evet, sosyal paylaşım sitelerinde çizgilerim çok beğeni görüyor ama profesyonel anlamda istediğim değeri alamıyorum. Yurt dışında bu tarz çalışmalara çok büyük ilgi var. Türkiye'de bu işlerin sanki çok kolay yapılıyormuş gibi bir algısı var."

bttds2scuaarcbx.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN