‘Görevimiz tehlike ekibi’ kaçırmış

‘Görevimiz tehlike ekibi’ kaçırmış

Renault-Nissan CEO’su Ghosn’un yolsuzluktan yargılandığı Japonya’dan kaçışının ayrıntıları film senaryolarını aratmıyor. CEO’nun kaçış için eski bir Yeşil Bereliler mensubu Amerikalı askerin yer aldığı 15 kişilik bir ekibi tuttuğu iddia ediliyor.

OĞUZ ERDİNÇ

Japonya’da adli kontrol altında yargılanmayı beklerken Lübnan’a kaçan Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance’ın Lübnan asıllı eski  Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn’un kaçışı için 15 kişilik bir uluslararası taşeron güvenlik ekibinin rol aldığı iddia ediliyor. Daily Mail’in haberine göre ekipte, bir dönem Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri ya da ‘Yeşil Bereliler’ diye bilinen örgüte mensup bir kişi de bulunuyordu. Michael Taylor adlı bu eski Yeşil Bereli aslında bu tür operasyonlara hiç yabancı değildi. Çünkü hem hükümet hem de güçlü insanlar ve şirketler için birçok güvenlik işi yapıyordu.Şimdi bir güvenlik danışmanı sıfatı taşıyan Taylor 2009’da Afganistan’da kaçırılan New York Times muhabir David Rohde’nin Afganistan’dan kurtarılması için tutulmuştu. New York Times’a göre Taylor’ı Ghosn’la Lübnanlı aracılar tanıştırdı. Taylor’un bu operasyondaki ortağı ise Lübnan doğumlu George-Antoine Zayek’ti. Zayek 1980’lerde Lübnan iç savaşında yer alan Hıristiyan milislerden biriydi. Aylarca plan yapan ekip Japonya’ya 20’den fazla uçuş gerçekleştirdi ve Osaka’da özel jetler için ayrılan terminalde bir güvenlik açığı bulana kadar en az 10 havaalanını inceledi. Sonunda planını yapan ekip Ghosn’u tıbbi maske ve bir şapkayla Tokyo’daki evinden gizlice çıkardı. Ardından onu Osaka’ya giden hızlı bir trene bindirerek havaalanının yakınında bir otele yerleştirdi. Ardından CEO’yu X-ray cihazına sığmayan ses sistemlerini taşımak için kullanılan büyük bir kasa içine yerleştirdi. Kasa içine matkapla delik açarak onun nefes almasını sağladılar.  

20-01/08/ed65.jpg
Carlos Ghosn - Michael Taylor

Daha sonra özel bir jet Japonya ile suçluları iade anlaşması olan, Çin, Moğolistan ve Kazakistan’dan geçmeden 12 saat boyunca Rusya üzerinden uçarak İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’na geldi. Wall Street Journal’in ismini vermeyen kaynaklara dayandırdığı haberine göre Bombardier modeli jet 30 Aralık’ta yerel saatle 05:30’da İstanbul’a indi. Osaka’dan doğrudan Beyrut’a uçmak şüphe çekeceği için İstanbul’da uçak değiştirildi. Ghosn İstanbul’dan Beyrut’a uçuşu da ses sistemleri kasasının içinde geçirdi. Japon basınına göre 29 Aralık’ta Ghosn Tokyo’daki evini tek başına terk ederek Tokyo’da bir otelde iki kişiyle buluştu. Bu kişiler onu Osaka’ya götüren trende eşlik etti. Havaalanına onu ses sistemleri içinde taşıyanlar da onlardı. Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance’ın Lübnan asıllı eski Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn, yıllık kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödettiği gerekçesiyle, “mali usulsüzlük” ve “görevini kötüye kullanma” suçlamalarıyla 19 Kasım 2018’de Japonya’da gözaltına alınmıştı. 

20-01/08/a1.jpg

EŞİ İÇİN YAKALAMA KARARI

Tokyo Başsavcılığı Özel Soruşturma Birimi, Carole Ghosn için “yalancı tanıklık” suçlamasıyla, Tokyo Bölge Mahkemesinden yakalama kararı çıkarttı. Carole Ghosn, nisan ayında, eşinin “güveni suistimal”le suçlandığı davadaki tanıklığı sırasında, mahkemeye yalan ifade vermekle suçlanıyor.Ghosn’un eşiyle Lübnan’da bulunduğu tahmin ediliyor.      Ghosn’ın kaçışını, eşinin organize ettiği ileri sürülmüştü. Interpol, 2 Ocak’ta, Japon hükümetinin talebi üzerine, şartlı serbestlik koşullarını ihlal eden Ghosn hakkında kırmızı bülten uyarısı yayımlamıştı. Adalet Bakanı Mori Masako da kefaletle serbest bırakılanların kontrolü için yeni yasal düzenlemeler için Yasama Konseyi ile istişare başlatacaklarını belirtti. Bakanlık kefaletle serbestken ülkeden kaçmanın hapishane ve gözaltı merkezlerinde olduğu gibi firar suçu kapsamına alınmasını talep ediyor. Ayrıca kefaletle serbest bırakılan sanıklara temyiz duruşmalarına katılma zorunluluğu getirilmesi ve şüphelilere elektronik kelepçe takılması gibi uygulamalar üzerinde de çalışıldığı ifade edildi.      

14 MİLYON DOLARLIK KEFALETE EL KONULDU

Japonya’da mahkeme, Carlos Ghosn’un ödediği kefalet bedeline el koyduğunu açıkladı. Tokyo Bölge Mahkemesi, Ghosn’un adli kontrol altında tutuksuz yargılanmak üzere yatırdığı 1,5 milyar yen (yaklaşık 14 milyon dolar) kefalet bedeline geri ödemesiz olarak el koydu. Bu, Japonya’da bugüne dek el konulan en büyük kefalet bedeli. Öte yandan Japonya, Ghosn’un kaçışının ardından kefaletle serbest bırakılan şüphelilerin ülkeden kaçışını önlemek üzere sınır kontrollerini artırdı.Kyodo’da yer alan habere göre, Ulaştırma Bakanı Akaba Kazuyo, özel uçakla seyahat eden yolcuların büyük boyutlu bagajlarını kontrol ettirme zorunluluğu getirileceğini ifade etti. AJaponya’da özel uçakla seyahat eden yolcuların bagajları yalnızca pilotlar ve uçuş şirketleri tarafından kontrol ediliyordu. Ticari hava yolu yolcuları için uygulanan bagaj kontrol prosedürleri özel uçak yolcuları için uygulanmıyordu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN