Güvenli bölge tavsiyesi Almanya'da hükümet krizine dönüşüyor

Güvenli bölge tavsiyesi Almanya'da hükümet krizine dönüşüyor

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Savunma Bakanı Karrenbauer’ın güvenli bölge teklifini ağır bir üslupla eleştirdi.

KARAR/ALMANYA

Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in Kuzey Suriye’de Nato ve Rusya tarafından kontrol edilen bir tarafsız bölge oluşturma teklifi, Federal hükümette bir krize sebebiyet verme yolunda hızla ilerliyor. Aynı zamanda hükümet ortağı CDU’nun Genel Başkanı olan Karrenbauer’ın bu teklifi hakkına Dışişleri Bakanı Heiko Maas “Bu başka türlü yapılabilirdi“ şeklide bir açıklama yaptı.

AÇIKCA HEDE F ALDI

Dışişleri Bakanlığının Karrenbauer’in teklifini eleştiren açıklamalarından sonra Bakan Maas Rtl ve n-tv kanallarında bizzat açıklamalarda bulunarak “Uluslararası camiada federal hükümetin bir bütün olarak çalıştığı ve böyle teklifler yapması bekleniyor. Ancak Savunma Bakanı bunu böyle yapmıyor“ diyerek Karrenbauer’ı açıkça hedef aldı.

İZAHA MUHTAÇ

Dışişleri Bakanı Maas savunma bakanını bu konunun “izah edilmek“ zorunda olduğunu belirterek, “Konu Alman dış politikasının güvenilirliği. Kramp Karrenbauer’ın sürpriz çıkışıyla oluşan tartışma iyi başlamadı“ diyerek, savunma bakanının bilgi ve yetki olmayan bir konuda açıklama yaptığı imasında bulundu.

AĞIR ÜSLUP

Maas, savunma bakanından teklifini gün içinde somutlaştırmasını talep ederken “Tabiki bu açıklamaların Alman ordusu için ne anlama geldiğini bilmek istiyoruz. Eğer böyle uluslararası açıklamalar yapıyorsanız, tabii ki, ne katsı sunuyorsunuz? diye sorarlar. Açıklanmayan bir çok soru var. Kramp Karrenbauer şimdi bu cevapları sunmak zorunda“ şeklinde konuştu. Maas’ın bu açıklaması bir suçlama tonu içerirken, Karrenbauer dan gün içinde açıklama talebinde bulunması ciddi bir koalisyon krizinin işareti olarak değerlendirildi.

AKILLICA DEĞİL

Maas, Karrenbauer’ın açıklamaların Erdoğan ve Putin görüşmesi öncesinde yapmasını da eleştiren Maas ”Bu buluşmayı bekleyip, çıkan sonuçlar temelinde nasıl hareket edileceğine karar vermek akıllıca olurdu“ şeklinde Alman siyasete rencide etmeye eş değer ağır bir gönderme yaptı. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Niels Annen(SPD) bir açıklama yaparak Rus-Türk uzlaşmasının Kramp Karrenbuer tarafından yapılan güvenli bölge tavsiyesinin uygulamasını zorlaştırdığını söyledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN