Hatemi'den 'Göstericilere karşı şiddet kabul edilemez' mesajı

Hatemi'den 'Göstericilere karşı şiddet kabul edilemez' mesajı

İran'da reformistlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Hatemi, benzin zammı protestolarında polisin şiddet kullanarak göstericileri bastırma yoluna gitmesine tepki gösterdi: Hiçbir devletin göstericiler karşısında şiddet ve baskıya başvurma hakkı yoktur.

İran'daki reformistlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, başkent Tahran'da bir grup aktivistle bir araya geldi.

Hatemi, buradaki konuşmasında "Hiçbir devletin göstericiler karşısında şiddet ve baskıya başvurma hakkı yoktur. Geçim sıkıntısı nedeniyle kanuni gösteri hakkını kullanan vatandaşla kamu malını yakıp tahrip eden vandallar ayrılmalıdır. Birçok gösterici şiddete başvurmadı." dedi. 

"OLAY TÜM YÖNLERİYLE TAHLİL EDİLMELİ"

Gösterilerin asıl mecrasından çıkarılması için planlı bir şekilde çaba sarf edildiğini dile getiren Hatemi, "Halkın memnuniyetsizliğinin asıl nedenleri ortaya konulmalı, olaylar tüm yönleriyle tahlil edilmelidir. Çıkan olayların arkasında fakirlik, ayrımcılık, yönetim sorunu ve yabancı güçlerin bu durumdan faydalanması söz konusudur." ifadelerini kullandı. 

İran'daki reformist hareketin şiddet olaylarından uzak durma prensibini hatırlatan Hatemi, gösterilerde hayatını kaybeden eylemciler ve emniyet güçlerinin ailelerine başsağlığı diledi.

NE OLMUŞTU?

ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran halkı, 15 Kasım'da benzine 3 kat zam yapıldığının açıklanmasının ardından protestolara başlamıştı. 

Ülkenin birçok kentinde 3 gün süren gösterilerde kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları tahrip edilmiş, marketler yağmalanmıştı. Gösterilerle ilgili olduğu öne sürülen 7 bin kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, Uluslararası Af Örgütü de gösterilerde en az 143 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

İSTANBUL/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN