Her yıl bir İngiltere yok oluyor

Her yıl bir İngiltere yok oluyor

Amazonlar’da yaşanan yangınlar tüm dünyanın dikkatini ormansızlaşan alanlara çevirdi. Son 5 yıllık verileri inceleyen uzmanlar her yıl İngiltere boyutundaki ormanlık alanın yok olduğunu tespit etti.

ropikal yağmur ormanlarının büyük bir çoğunluğu yangınlar, iklim değişikliği gibi sebeple kaybediliyor. İklim Odağı adlı kuruluş tarafından yayımlanan rapor 2014 yılında hükümetlerin ormansızlaşmayı önleme ve ağaçlandırma politikalarında iyileşmeye gitmesine rağmen  yılda 64 milyon dönüm ormanlık alanın yok olduğunu açıkladı. İklim Odağı’nın kurucusu Charlotte Streck “Ağaçlarımızı tutmamız ve ormanlarımızı restore etmemiz gerekiyor. Yapılan taahhütlere rağmen ormansızlaşma tehlike verici ölçüde hızlandı’’ dedi.

Rapora göre Latin Amerika’da, Asya Afrika ve başlıca tropikal orman bölgelerinde yıllık ağaç örtüsü kaybı oranı 2014 ve 2018 yılları arasında, 2001’den 2013’e kıyasla belirgin bir şekilde yükseldi. Hacimce en büyük kayıp Latin Amerika’da iken, en büyük artış oranı, yılda 2 milyon hektardan az 4 milyona çıkan ormansızlaşan alan sayısıyla Afrika’da gerçekleşti. Rapor’un 2018 yılına kadar olan verileri kapsaması sebebiyle geçtiğimiz günlerde Amazon’larda yaşanan yangınlar bu rakamlara dahil edilmedi. Raporun yazarları, haziran ayında, Brezilya Amazonlarındaki ormansızlaşma oranlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 88 oranında arttığına dikkat çekti. Son yangınların endişe verici olduğunu vurgulayan Streck “Önceki yıllarda yağmur ormanlarının nemli doğası yangınların büyümesini zorlaştırıyordu. Ancak son yıllarda küresel ısınma ormanın bazı kısımlarını kuruttu ve bu yangınların büyümesini ve şiddetini artırdı’’ ifadelerini kullandı. Mevcut ormanların özellikle tropikal bölgelerde zarar görmüş ormanlık alanların restore edilmesi, uzun zamandır iklim krizinin üstesinden gelmenin en ucuz yollarından biri olarak kabul ediliyor. Dünyada kilit ormanları koruma maliyetinin yılda on milyarlarca dolar olduğu tahmin ediliyor.

Rapor ormanları ayakta tutmak için özel sektör desteği ve yatırımını kazanmanın zorluklarına da değiniyor. Ormanların kesilmesinde açık ekonomik faydalar var. Ancak kereste üretimi ve genişletilmiş tarım şeklinde mevcut ormanları sağlıklı tutmak için çok az yatırım yapılıyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN