Hindistan'da 'insanlık öldü' dedirten karar: Hamile kadına toplu tecavüze af

2002 yılında Hindistan'da hamile bir kadına toplu tecavüz etmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 11 Hindu erkek, affedilerek serbest bırakıldı. Kadının üç yaşındaki kızı da aşırı sağcı Hindular tarafından öldürülmüştü. Hindistan'da faaliyet gösteren kadın hakları örgütleri söz konusu suçluların serbest bırakılmasının, kadınlara yönelik şiddete teşvik ettiğini söyleyerek karara sert tepki gösterdi.

SELMAN CÖMERT

Hindistan basınında çıkan haberlere göre, 2002'deki Gucerat Katliamı sırasında toplu tecavüze ve cinayete karışan hükümlüler, ceza indirimi başvurularının eyalet hükümeti tarafından onaylanmasının ardından serbest bırakıldı.

Gucerat'ın Godhra kentinde, özellikle Bilkis Bano toplu tecavüz davasıyla ilgili olarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 11 kişi hafta başında serbest bırakılmıştı.

Kıdemli bir bürokrat, 11 hükümlünün 14 yıl hapis yattıktan sonra af başvurusunda bulunduğunu söyledi. Hindistan'da ömür boyu hapis cezaları 16 yıl, 30 yıl veya mahkûmun ölümüne kadar sürebilir, ancak bu süre 14 yıldan önce affedilemez.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Merkez Soruşturma Bürosu'na (CBI) 2004 yılında davayla ilgili federal bir soruşturma yürütmesini emretti.

Toplu tecavüze uğrayan ve üç yaşındaki kızının aşırı sağcı Hindular tarafından öldürüldüğüne tanık olan Müslüman kadınlardan Bilkis Bano'nun olayın failleri tarafından ölüm tehdidi aldığına ilişkin şikayetleri üzerine duruşma Gucerat'tan bir başka Hindistan eyalet mahkemesine, Maharaştra'ya devredildi.

2008 yılında davadaki 13 sanık, özel bir Merkez Soruşturma Bürosu mahkemesi tarafından suçlu bulunurken, bunlardan 11'i toplu tecavüz ve cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

TATLI DAĞITTILAR

Hamile kadına tecavüz edip 3 yaşındaki kızını ve ailesinden 7 kişiyi öldüren 11 kişinin cezaevinden çıktıktan sonra tatlılarla karşılanması dikkat çekti.

KADIN HAKLARI ÖRGÜTLERİNDEN KARARA SERT TEPKİ

Hindistan'da kadın hakları örgütü olan All India Progressive Women's Association (AIPWA), söz konusu suçluları serbest bırakma kararının, erkekleri savunmasız azınlıkları ve kadınları şiddetle tehdit etme konusunda teşvik ettiğini ileri süren bir bildiri yayınladı.

Hindistan Başbakanı Modi ve İçişleri Bakanı Amit Shah'ın karar hakkında yorum yapmalarını talep eden bildiride, "Katillerin ve tecavüzcülerin suçlu bulunması, Hindistan için sıra dışı bir olaydır, kural değil. Ceza indirimi, katiller ve tecavüzcüler için cezasızlık kuralını geri getirmeyi amaçlıyor mu?” ifadeleri yer aldı.

TÜM HİNDİSTAN MÜSLÜMAN MECLİSİ BİRLİĞİ: MESAJ AÇIK

Tüm Hindistan Müslüman Meclisi Birliği Başkanı Asaduddin Owaisi, salı günü Başbakan Narendra Modi’ye 2002 Gucerat isyanları sırasında Bilkis Bano’ya cinsel saldırıda bulunmaları ve ailesinden yedi kişiyi öldürmeleri suçundan ömür boyu hapse çarptırılan 11 kişinin serbest bırakılmasıyla ilgili eleştiride bulundu.

Owaisi, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Başbakan Modi'nin Hintlilerden kadınların onurunu düşüren hiçbir şey yapmama sözü vermelerini istediğini söyledi.

Owaisi, Modi’yle ilgili sosyal medyada paylaştığı mesajda, “Nari Shakti'yi (kadınların güçlenmesine yönelik adımlar atan kişilere Hindistan hükümeti tarafından verilen ödül) desteklemekle ilgili bir şeyler söyledi. Gucerat’ın Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümeti aynı gün toplu tecavüzden hüküm giymiş suçluları serbest bıraktı. Mesaj açık” ifadelerini kullandı.

Owaisi basın toplantısında, “Bunu kınıyoruz. Ülke, BJP'nin kadınların güçlendirilmesine ve kadınlara saygı gösterilmesine nasıl sadece sözde hizmet verdiğini izliyor. Ama Müslüman kadınlara gelince onları unutuyorlar” dedi.

GUCERAT KATLİAMI'NDA NE OLDU?

2002 yılında Hindu hacıları taşıyan bir trenin yanması sonucu 59 yolcunun hayatını kaybettiği bildirilmişti. Hindu sağcı gruplar olayı istismar ederek yerel Müslümanları suçladı ve Hindistan'ın batı eyaletinde Müslümanlara yönelik bir kıyım başlattı.

Birkaç güne yayılan şiddet, Gucerat'ta çoğu Müslüman olmak üzere yaklaşık iki bin kişinin kesilerek, vurularak ve hatta yakılarak öldürüldüğü bir vahşete dönüştü. Olaylar, eyalet genelinde kargaşaya neden olurken, yüzlerce kadın Hindistan'da tecavüze, cinsel tacize ve saldırıya maruz kaldı.

Dönemin başbakanı olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Müslümanların katlanmak zorunda kaldığı şiddet ve misillemelere göz yummakla suçlandı. Modi'nin, ihlallerin kurbanları için savaşan insan hakları savunucularının hedef alınmasını durdurmak için fazla bir şey yapmadığı ileri sürüldü.

Bilkis Bano, diğer birçok kadınla birlikte Hindistan'daki geniş çaplı Müslüman karşıtı ayaklanmaların kurbanları arasındaydı. 21 yaşındaki Bano, erkekler tarafından cinsel tacize uğradığında beş aylık hamileydi. Katliam sırasında ölü taklidi yaparak hayatını kurtarmayı başarmıştı, ancak sonunda bilincini kaybetmişti.

Kadın cinayeti ve cinsel saldırıdan hüküm giyen 11 erkek Bano'nun oturduğu mahalledendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN