İdlib'de gergin bekleyiş

İdlib'de gergin bekleyiş

Ramazan bayramını ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeli mülteciler Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’na akın etti. Sınırdan geçenlerin sayısı 17 Mayıs’tan bu yana 5 bine ulaştı. Sınır kapılarının 31 Mayıs’a kadar açık tutulacağını belirten yetkililer, bu tarihe kadar geçiş yapacak göçmen sayısının 300 bini bulacağını söyledi. Esad rejiminin ölüm kıskacından kaçıp Türkiye’ye sığınan binlerin, ‘evde bayram’ coşkusu ise objektife böyle yansıdı. S/8

Suriye’de Şam hükümetine bağlı askeri güçlerin Rusya destekli başlattıkları İdlib saldırısı, sağlanan geçici ateşkes ile göreceli olarak tansiyonunu kaybetse de yer yer çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. Rus uçakları dün de bazı noktalara hava saldırısı düzenlerdek karadan da Suriye ordusu topçuları İdlib’e bomba yağdırdı. BM’nin “Yüzyılın en büyük trajedisi olur” uyarısı yaptığı İdlib’te sivillerin güvenli bölgelere kaçışı da sürüyor. BM rakamlarına göre Türkiyesınırındaki kamplara sığınanların sayısı 180 bini geçti. Kamların kapasitesinin çok üzerine çıkması nedeniyle buralarda yer bulamayan onbirlerce Suriyeli de civardaki zeytinlik alanlarda derme çatma çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor. Öte yandan Astana anlaşması çerçevesinde çatışmasızlık bölgelerinde kurulan 12 TSK gözlem üssünde de faaliyetler sürüyor. Bölgeye yönelik Türkiye’den yapılan askeri sevkiyatta da artış gözleniyor. TSK tarafından Hatay-Suriye sınır hattına gece yarısı 5 ayrı askeri sevkiyat gerçekleştirildi.  

Türkiye’deki çeşitli birliklerinden Hatay’a gönderilen  zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), komando ve mühimmat yüklü araçlardan oluşan 5 ayrı askeri konvoy, geniş güvenlik önlemleri altında gece yarısı Kırıkhan ilçesinden geçerek sınır hattındaki Reyhanlı ilçesine ilerledi. Askeri araçlar, komandolar ve mühimmatların ihtiyaç duyulan sınır birliklerinde konuşlandırılacağı öğrenildi. 

BAYRAM GÖÇÜ

Ramazan Bayramı’nı ülkelerinde geçirmek için Suriye’ye geçen mültecilerin sayısı geçişin başladığı 17 Mayıs’tan bugüne kadar 5 bine ulaştı. Yalnızca Babusselam Sınır Kapısı’ndan 2 bin 500 Suriyeli ülkesine gitti. Türkiye Suriye sınırındaki diğer kapılardan geçenlerin sayısı da 2 bin 500 olarak açıklandı.Türkiye ve Suriye’nin geçici hükümeti tarafından yapılan ortak açıklamada, Ramazan Bayramı için Suriye’ye geçen mültecilerin sayısının 300 bini bulmasının beklendiği kaydedildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN