İngiltere vatandaşına test kiti dağıtıyor

İngiltere vatandaşına test kiti dağıtıyor

9 Nisan’da İngiltere’de başlatılan hızlı koronavirüs testi uygulaması, bugün İskoçya’da da hayata geçti. İskoçya Hükümeti, internet sitesi üzerinden ülkedeki herkesin, semptomları olmasa dahi, hızlı koronavirüs testine erişebileceğini duyurdu.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Birleşik Krallık’ın merkezi İngiltere’den sonra İskoçya’da da ücretsiz ve hızlı Kovid-19 testi uygulaması başladı. Yaklaşık 30 dakikada sonuç veren yanal akışlı testin kitleri, herhangi bir koronavirüs semptomu olmayanlar için de mevcut. 

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, “ücretsiz yanal akışlı evde yapılan test kitlerinin, her gün saat 15.30’dan itibaren, randevu almadan, internet üzerinden veya telefonla sipariş vererek haftada iki kez alınabileceği” bildirildi. 

Hızlı testlerin yaygınlaştırılmasındaki hedefin, asemptomatik vakaları tespit etmek olduğu belirtilirken, testi pozitif çıkan herkesin kendi kendini izole ederek virüsü etrafındakilere bulaştırmaktan kaçınma fırsatı verdiği ifade edildi. 

30 DAKİKA İÇİNDE SONUÇ VERİYOR

Açıklamada, yaklaşık 30 dakika içinde sonuç verebilen kitle test olan kişinin test sonucunun pozitif çıkması halinde, kendisini evde karantinaya alıp PCR testi sipariş etmesi gerektiği bilgisi yer aldı. 

Negatif sonuç çıksa bile yürürlükte olan kısıtlamalara uyulması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, hızlı testten çıkan negatif bir sonucun virüse yakalanılmadığı anlamına gelmediği hatırlatıldı. 

Hızlı test uygulamasının ülkeyi kilitli durumdan güvenli bir şekilde çıkarmaya yardımcı olacağını söyleyen Kamu Sağlığı İdaresi Balkanı Dr. Gregor Smith, Kovid-19’lu her üç kişiden birinin semptom göstermediğini hatırlatarak hızlı testlerin gözden kaçabilecek vakaların ortaya çıkmasını sağlayacağını belirtti. 

"DALGALANMAYI ÖNLEYECEK"

Aşılanmanın artmasıyla vakaların azalacağını, bu yüzden testin önemsiz olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu söyleyen Dr. Smith, “Aslında bu sadece, vakalar ortaya çıktıkça yeni salgınları(dalgaları) tespit etmeyi ve önlemeyi daha önemli hale getirecektir. Geçen yaz yaşadığımız deneyimlerden bir salgının(dalganın) diğerine ne kadar çabuk yol açabileceğini biliyoruz” dedi. 

Dr. Smith, son çalışmalarda aşıların Kovid-19’a karşı yüksek düzeyde koruma sağladığını, ancak bunun “henüz virüsü kapmayacağınıza veya başkalarına geçirmeyeceğinize dair bir garanti sağlamadığını” söyledi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN