İngiltere'de Brexit anlaşmasına onay

İngiltere'de Brexit anlaşmasına onay

İngiltere'de Bakanlar Kurulu, ülkenin AB ile vardığı Brexit anlaşmasını onayladı. Sıra Başbakan May'in parlamentoda vereceği sınavda. İktidardaki Muhafazakar Parti'nin önde gelen Brexit yanlısı milletvekillerinden taslak metinle ilgili eleştiri sesleri yükseliyor.

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, kabinesinin Avrupa Birliği'nden çıkış (Brexit) anlaşmasını onayladığını duyurdu.

Kabine toplantısı sonrasında kısa bir açıklama yapan May, “Taslak çekilme anlaşması müzakere edilebilecek en iyi anlaşmaydı. Yüreğim ve aklımla kesin olarak Birleşik Krallık’ın yararına olduğuna inanıyorum” dedi. Seçeneğin anlaşma olmaması ya da Brexit olmaması olduğunu belirten May, “İlerlememize ve önümüzdeki günlerde anlaşmayı nihaileştirmemize olanak sağlayacak belirleyici bir adım” ifadelerini kullandı. May, kabinedeki tartışmayı ‘ateşli’ olarak tanımlarken kararın ‘kolektif’ olarak alındığını söylemesi kararın oybirliği ile alınıp alınmadığı tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Londra’dan gelen haber üzerine Brüksel de hareketlendi. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’u ‘düzenli çıkış’ konusunda belirgin ilerleme sağlandığı konusunda bilgilendirdi. Basının karşısına çıkan AB’nin Brexit müzakerecisi Michel Barnier, anlaşma gereği Brexit’in 29 Mart’ta gerçekleşeceğini ve 21 aylık geçiş süreci olacağını söyledi. AB liderlerinin 25 Kasım’da özel bir Brexit Zirvesi için Brüksel’de bir araya gelmeleri bekleniyor.

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) müzakerecileri bugün taslak bir metin üzerinde anlaşmaya varmıştı. 
Metinde Brexit anlaşmasının önündeki en büyük engel olan İrlanda sınırı konusunda AB'nin öne sürdüğü çerçeve kabul görmüştü.

İrlanda ulusal yayın kurumu RTE'ye bilgi veren kaynaklar metni "olabildiğince sağlam" olarak tanımladı, ancak bu gelişmenin müzakerelerin sonlandığı anlamına gelmediğine dikkat çekti.

Yaklaşık 5 yüz sayfalık ve ağır hukuk dilinin hakim olduğu metni inceleyeyen bakanların imzası ile İngiltere'nin AB'den ayrılması resmileşmiş oldu. 

TASLAK METİNE İRLANDA SINIRINA İLİŞKİN SORUN NASIL ÇÖZÜLDÜ?

Kaynaklara göre metinde Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınır kontrollerinin yeniden başlamasının önüne geçecek bir güvence getiriliyor.

AB ile İngiltere arasında geçici bir gümrük düzenlemesi şeklinde hazırlanan bu güvence, Birleşik Krallık'ın geri kalanından farklı olarak tek pazar kuralları açısından gümrük ve uyum konularında Kuzey İrlanda'ya özel hükümler getiriyor.

İrlanda Cumhuriyeti, ayrılık anlaşmasında hukuki açıdan uygulanabilir bir çözüm için son tarih belirlenmesini ya da tek taraflı olarak feshini kabul etmeyeceklerini yineliyor.

Ancak İngiltere, Birleşik Krallık'ın bir parçası olan Kuzey İrlanda'ya verilecek özel bir konuma ülkenin bütünlüğünü bozacağı gerekçesiyle sıcak bakmıyor. Bir Brexit anlaşmasına varabilmek için böyle bir özel konumu kabul etse dahi, bunun İngiltere'nin uygun gördüğü tarihte ve kendi kararıyla sonlandırabilme serbestisi istiyor.

Brexit yanlılarına göre İngiltere'ye bu serbestinin tanınmaması halinde ülke AB üyeliğinden hiç bir zaman tam olarak çıkmamış olacak.

Öte yandan hükümete dışarıdan destek veren Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi de süresiz bir özel konuma karşı çıkıyor ve Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'ın bir parçası olduğuna vurgu yapıyor.

Bu konuda atılacak yanlış bir adımın adadaki eski gerilimleri tetikleyebileceğine ve barış anlaşmasının zora girebileceğine dair kaygılar Brexit sürecini zora sokan en öncelikli sorunu oluşturuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN