İran ve Irak arasındaki su krizi büyüyor

İran ve Irak arasındaki su krizi büyüyor

İran'ın nehirlerden akan suları kesmesi nedeniyle Irak'ın Diyale vilayetinde su sorunu yaşanmasına, Irak Su Kaynakları Bakanı Hamdani, tepki gösterdi. Geçtiğimiz Haziran ayında sorunu görüşmek için yapılması planlanan toplantının İran tarafından reddedilmesini de eleştirdi.

Irak ve İran'da tarihin en kurak yaz mevsimlerinden biri yaşanıyor. Bununla birlikte iki ülke arasındaki su krizi de giderek büyüyor. İran sırındaki Diyale vilayetindeki su projesini denetleyen Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi Reşid el-Hamdani, İran’ın Sirvan, el-Kerha, el-Karun ve el-Vend nehirlerinden akan suları kesmesi sonucu Diyale vilayetinde büyük hasar meydana geldiğini söyledi.

Doğu bölgelerindeki suların Irak’a gelişini engellemesi yönünde İran’ı uyaran el-Hamdani, İran’ın ortak nehirleri kesme konusunda ısrar etmesi ve uluslararası anlaşmalara göre hareket etmemesi halinde Irak’ın su hakkı için ilgili uluslararası makamlara başvuracağını duyurdu. Bu tür çözümlere başvurmayı arzu etmediğini aktaran Bakan el-Hamdani, geçtiğimiz Haziran ayında sorunu görüşmek için yapılması planlanan toplantının İran tarafından reddedilmesini eleştirdi.

İran’ın IŞİD savaşında ülkesinin yanında durduğunu hatırlatan Irak Su Kaynakları Bakanı el-Hamdani, Türkiye’nin su sıkıntısı nedeniyle meydana gelen zararı Irak ile paylaştığı gibi İran’dan da benzer adımın atılmasını beklediğini kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN