İran'dan Avrupa'ya şartlı kurtuluş reçetesi

İran'dan Avrupa'ya şartlı kurtuluş reçetesi

Rusya'nın gazını kestiği Avrupa'ya İran şartlı kurtuluş reçetesi sundu. İran, Ukrayna savaşı sebebiyle enerji sıkıntısı yaşayan Avrupa'ya doğal gaz tedarik etmeyi önerdi. Tahran bunun için kendine uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, "Bilindiği gibi gerekli doğal gaz rezervlerine ve potansiyeline sahibiz ve Avrupa'nın ihtiyacını karşılayabiliriz" dedi.

İran, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle enerji sıkıntısı yaşayan Avrupa'ya doğal gaz tedarik etmeyi teklif etti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, "Bilindiği gibi gerekli doğal gaz rezervlerine ve potansiyeline sahibiz ve Avrupa'nın ihtiyacını karşılayabiliriz" dedi.

Ancak sözcü bunun için Viyana'da 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden yeniden yürürlüğe girmesi, özellikle de ABD'nin İran'a yönelik bütün ekonomik yaptırımlarının kaldırılması gerektiğini belirtti. Alman Haber Ajansı DPA'nın aktardığına göre Viyana'da sağlanan anlaşma, 17 İran bankası ve 150 ekonomik kurum üzerindeki yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

DÜNYA GENELİNDE EN BÜYÜK DOĞAL GAZ REZERVLERİNE SAHİP ÜLKELERDEN BİRİ

İran dünya genelinde en büyük doğal gaz rezervlerine sahip ülkelerden biri. Ancak ülkede talebin yüksek olması sebebiyle Avrupa'ya gaz sevkiyatı yapılabileceğine ihtimal verilmiyor. Son yıllarda ABD'nin İran'a yönelik uyguladığı yaptırımlar nedeniyle doğal gaz çıkarma çalışmalarında yakın geçmişte teknik sorunların yaşandığını kabul eden Kanaani, şu an itibarıyla bu sorunların ortadan kaldırıldığını ve artık bir kısıtlama yaşamadıklarını belirtti.

İran 2015 yılında Viyana'da sağlanan nükleer anlaşma ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya ile anlaşmanın yeniden canlandırılması için müzakereler yürütüyor. Sözcü Kanaani, görüşmelerde şu ana dek bir uzlaşma sağlanamamasına rağmen iyimser olduğunu ve en kısa sürede bir uzlaşmanın çıkabileceğini ifade etti.

ESKİ ABD BAŞKANI TRUMP 2018'DE ANLAŞMADAN ÇEKİLMİŞTİ

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında İran'la imzalanan nükleer anlaşmadan çekilme kararı almış, Washington'un çekilmesi üzerine İran da 2019 yılından itibaren anlaşmanın kendine getirdiği yükümlülüklere adım adım uymamaya başlamıştı. Uranyum zenginleştirme çalışmalarını yeniden başlatan Tahran, bu çalışmalarının barışçıl ve nükleer enerji üretimi için olduğunu ileri sürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN