İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA), Devrim Muhafızları Ordusu’nun stratejik merkezlerinden biri olan İsfahan’da ağır bir darbe alındığını açıkladı. Yapılan resmi açıklamaya göre; ABD ve İsrail’in düzenlediği ortak hava operasyonunda, Sahib ez-Zaman Devrim Muhafızları Koordinasyon Yardımcısı Tuğgeneral Hacı Ali Haşimi hayatını kaybetti.
İSFAHAN’DA KRİTİK KAYIP
İran'ın nükleer tesislerine ve savunma sanayisine ev sahipliği yapan İsfahan’da gerçekleşen bu kayıp, askeri kanatta büyük bir sarsıntı yarattı. Tuğgeneral Haşimi, bölgedeki askeri koordinasyonun kilit isimlerinden biri olarak biliniyordu. Analistler, bu saldırının İran’ın savunma ağındaki lojistik ve stratejik planlamayı doğrudan hedef aldığı görüşünde birleşiyor.
ON GÜNLÜK BİLANÇO: 1.332 CAN KAYBI
İran resmi makamları, 28 Şubat’ta başlayan operasyonlar silsilesinin ağır bilançosunu kamuoyuyla paylaştı:
Saldırılarda yaşamını yitiren 1.332 kişi arasında, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yanı sıra çok sayıda üst düzey general ve bürokratın bulunduğu teyit edildi.
Uzmanlar Meclisi, ülkedeki otorite boşluğunu doldurmak adına Mücteba Hamaney’in yeni dini lider olarak atandığını resmen duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump, liderlik değişimi sonrası yaptığı açıklamada, "İran’ın yeni lideri benden onay almazsa uzun süre görevde kalamayacak" diyerek baskının artarak devam edeceği sinyalini verdi.
SAVAŞ NASIL BAŞLADI?
Krizin fitili, 28 Şubat’ta nükleer müzakerelerin devam ettiği bir sırada ABD ve İsrail’in İran’a yönelik kapsamlı bir hava harekatı başlatmasıyla ateşlendi.
İran, saldırılara cevap olarak İsrail topraklarının yanı sıra Katar, BAE ve Bahreyn’deki ABD askeri üslerini balistik füzelerle hedef aldı.
Çatışmaların hızla sınırları aşmasıyla Basra Körfezi hattı bir savaş alanına dönüştü. Binlerce sivilin hayatını kaybettiği ve kritik enerji altyapılarının ağır hasar aldığı bildiriliyor.
