İranlı kadınlar neden saçlarını kesiyor?

İranlı kadınlar neden saçlarını kesiyor?

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin öldürülmesinin ardından ülkede sular durulmuyor. Ahlak polisi tarafından dövülerek öldürülen Mahsa, kadınlar tarafından protesto ediliyor. Genç kız için destek çalışması başlatan İranlı kadınlar saçlarını kesip başörtülerini yakıyor.

İran'da başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle 13 Eylül'de gözaltına alınan Mahsa Emini, polis tarafından dövülerek öldürüldü. Yaşanan olay dünyada yankı bulurken siyasiler ve sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere çok sayıda kişi tarafından protesto edildi. İranlı genç kızın ölümü sosyal medyada da tepkilere neden oldu. Tahran'da gösteriler düzenlenirken polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

İRANLI KADINLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Gaşt-e Erşad (İrşad Devriyesi) adındaki polis ekiplerinin kaldırılması için başlatılan kampanyanın ardından İranlı kadınlar tepkilerini saçlarını kesip, başörtülerini yakarak gösterdi. 7 yaşından büyük olan kadınların başörtü takmasının zorunlu olduğu ve katı kuralların bulunduğu gerekçesiyle isyan eden kadınlar ''Saç yoksa günah da yok'' diyerek saçlarını kazıttı.

Tüm dünya Mahsa'yı konuşuyor

CUMHURBAŞKANINDAN TALİMAT GELDİ

Mahsa’nın ölümü üzerine tepkiler gitgide büyürken Tahran Polisi açıklama yaptı. Yapılan açıklama doğrultusunda İrşad Devriyesi’nin Emini’yi brifing için karakola götürdüğü ancak genç kadının burada aniden bilincini kaybettiği ve kalp rahatsızlığı yaşadığı ifade edildi. Yaşanan olay sonrasında genç kızın hemen hastaneye sevk edildiği belirtildi. İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde ise Emini’nin polis merkezine getirildikten sonra bir görevli ile konuşurken aniden fenalaşarak yere düştüğü görüldü. Görgü tanıkları ise genç kızın bir minibüste darp edildiğini ifade etti. Bunun üzerine ailesi kızlarının hiçbir rahatsızlığı olmadığını ve kalp krizi geçirdiğine inanmadıklarını söyledi. Yaşanan olayın ardından Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, detaylı inceleme yapılması için İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'ye talimat verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN