İşkence raporlarını hepimiz gördük

İşkence raporlarını hepimiz gördük

Pekin’in, BM ve Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşların raporlarına rağmen Doğu Türkistan’da sürdürdüğü zulme Avrupa’dan tepki geldi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Çin ile ilişkilerde insan haklarına da en az ekonomik meseleler kadar önem verdiklerini vurguladı. Mogherini “Hepimiz Uygurları ve diğer azınlıkları hedef alan kamplara ve toplu gözetimlere ilişkin daporları gördük” dedi. Avrupa Parlamentosu da rejine işkence kamplarını kapatması için çağrıda bulundu.

Çin’in Doğu Türkistan’da kurduğu ve bölgeyi açık bir cezaevine dönüştüren toplama kamplarına Avrupa Birliği’nden bir tepki daha geldi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Çin ile ikili ilişkilerimizde insan haklarının ekonomik çıkarlardan daha az önemli olmadığı mesajını net şekilde veriyoruz” dedi. Strazburg’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda (AP) Çin’deki insan hakları durumuna ilişkin oturumda konuşan Mogherini, AB’nin son dönemde Çin ile daha yoğun ilişki kurduğunu anımsattı. Mogherini, bu ilişkinin ‘dürüst ve açık ilkelere’ dayandığını belirterek, “Çin ile ikili ilişkilerimizde insan haklarının ekonomik çıkarlardan daha az önemli olmadığı mesajını net şekilde veriyoruz” diye konuştu. Çin’in ekonomik ve sosyal haklar alanlarında ilerleme kaydettiğini ancak ülkedeki genel insan hakları durumunun kötüleştiğini ifade eden Mogherini, temel özgürlüklerin ihlal edilmesinin sürdüğünü kaydetti. Mogherini, “Hepimiz Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygurları ve diğer azınlıkları hedef alan siyasi eğitim kampları, toplu gözetim ve seyahat kısıtlamalarına ilişkin raporları gördük” dedi. Mogherini, insan hakları konusunda AB’nin tutarlı davranması gerektiğini bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN