İspanya’da ‘antidepresan etkili’ park: 30 bin kişiye şifa olacak

İspanya’da ‘antidepresan etkili’ park: 30 bin kişiye şifa olacak

İspanya’da yapılması planlanan bir park hakkında hazırlanan bilimsel incelemede, parkın inşa edileceği Barcelona’da antidepresan etkisi yapacağı ortaya koyuldu. Araştırmaya göre, yeni park 30 binden fazla kişinin ruh sağlığına iyi gelerek 45 milyon euroluk tasarruf sağlayacak.

İspanya’nın Barcelona kentinde daha fazla yeşil alan yaratmaya yönelik hamlenin, 30 binden fazla insanın sağlığını iyileştirerek antidepresan kullanımını azaltması ve bu sayede 45 milyon euroya kadar tasarruf sağlaması bekleniyor.

‘YEŞİL ALAN KULLANILMAYAN BİR SİLAH’

Araştırmalar, akıl sağlığı sorunlarıyla ilişkili maliyetlerde yıllık olarak arttığını gösterirken, kentsel yeşil alanları daha iyi bir ruh sağlığı ve depresyon, anksiyete ve uykusuzluğun önlenmesi ile ilişkilendiriliyor.

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'nden Carolyn Daher "Yeşil alan çok büyük ve yeterince kullanılmayan bir silah. Hastalığı önlemeye ve sağlık oluşturmaya çok daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. İşte burada kentsel model devreye giriyor” dedi.

Araştırmacılar, yeni planın tam olarak uygulanması halinde şehirdeki yeşil alanın yüzde 5,7 artırabileceğini hesaplarken, yeşil alanları akıl sağlığıyla ilişkilendiren önceki araştırmalar tarafından oluşturulan bir çerçeveyle projenin potansiyel etkisine ilişkin rakamları hesapladı.

‘YÜZDE 5’LİK ARTIŞA RAĞMEN…’

Çalışmanın araştırmacılarından Mark Nieuwenhuijsen, "Bulduğumuz şey, yeşil alanı yalnızca yaklaşık yüzde 5 veya 6 oranında artırmamıza rağmen, akıl sağlığı sorunları vakalarının sayısında oldukça önemli bir azalma elde ettiğinizdi" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN