İsrail'de ırkçılık karşıtı gösterilere sert müdahale

İsrail'de ırkçılık karşıtı gösterilere sert müdahale

Etiyopya asıllı 19 yaşındaki İsrail vatandaşı Solomon Tekah'ın polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin ardından ülkede başlayan ırkçılık karşıtı gösteriler bugün de sürdü. Zaman zaman polisle çatışan göstericilerden 10'u gözaltına alındı.

Irkçılık karşıtı gösterilerin adreslerinden biri de başkent Tel Aviv’deki Menahim Begin Caddesi oldu. Bölgede toplanan bir grup gösterici ırkçılık karşıtı sloganlar atarken, Etiyopya asıllı Tekah’ın öldürülmesini protesto eden pankartlar taşıdı.

Zaman zaman Menahim Begin Caddesi'ni trafiğe kapatmaya çalışan göstericilere polis müdahale etti.

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 5’i Tel Aviv’deki gösteride olmak üzere 10 gösterici gözaltına alındı.

19-07/03/20190703_2_37183812_45784710.jpg

NETANYA’DA POLİS İLE GÖSTERİCİLER ARASINDA ARBEDE

Tel Aviv’deki gösteri dünkünün aksine şiddet olaylarına sahne olmazken, yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre ülkenin kuzeyindeki Netanya kentindeki gösterilerde polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

Netanya kentinin girişindeki ana yolu trafiğe kapatmak isteyen göstericilere polis müdahale etti. Bunun üzerine göstericiler polise saldırdı.

19-07/03/20190703_2_37183812_45784712.jpg

Öte yandan Tel Aviv yakınlarındaki Rishon Lezzion kentinde yolu trafiğe kapatmaya çalışan göstericilerle seyir halindeki sürücüler arasında kavga çıktı. 

Solomon Tekah’ın öldürüldüğü Hayfa kenti yakınlarındaki Kiryat Haim beldesi de benzer gösterilere sahne oldu.

PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI

İsrail'in kuzeyindeki Kiryat Haim kentinde pazar günü, görevli olmayan bir polisin açtığı ateş sonucu Etiyopya asıllı 19 yaşındaki İsrail vatandaşı Solomon Tekah'ın yaşamını yitirmesi dün ülke genelinde protestolara neden olmuştu.

Birçok şehirde düzenlenen gösterilerde protestocular ile polis arasında zaman zaman arbede yaşanmıştı.

Gösterilerin en önemli adreslerinden biri olan başkent Tel Aviv'de protestocular, Azrieli Tower yakınlarındaki bir ana yolu çift yönlü trafiğe kapatmıştı. 

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, Etiyopya asılı Yahudilerin dün akşam ülke genelinde düzenlediği gösterilerde taş ve cam şişeler ile polise saldırdıklarına dikkat çekilerek, 111 polisin yaralandığı, 136 göstericinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

İSRAİL'İN SİYAH YAHUDİLERİ: FALAŞALAR

Kendilerini Hz. Süleyman’ın Sebe Kraliçesi Belkıs’la olan evliliğine nispet eden Etiyopya kökenli Yahudi topluluğuna Falaşalar deniyor. Yahudiliğin anneden geçtiğikabul edilmesine rağmen, Falaşalar yüzyıllardır -sünnet ve yiyecek yasakları başta olmak üzere- Yahudi inancının temel ibadetleriniuyguluyor ve buna göre yaşıyor.

Yapılan son araştırmalara göre Falaşalar, Etiyopya’nın yerli halklarından Agauların torunları. Agauların ise, milattan hemen sonra Güney Arabistan’dan bölgeye gelen Yahudi kabileleri tarafından Yahudiliğe döndürüldüğü düşünülüyor. Etiyopya’daki güçlü Aksum Krallığı’nın 4’üncü yüzyılda Hıristiyanlığı seçmesiyle takibe ve baskıya maruz kalan Falaşalar, Etiyopya ve çevresinde geçtiğimiz yüzyılın başına kadar nispeten barış ve huzur içinde yaşadılar.

Etiyopyalı Yahudiler, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla Addis Ababa'dan Tel Aviv'e getirilirken.

İç çatışmalar, açlık ve kuraklığın etkisiyle bölgede hayat şartları zorlaşınca, 1980 ila 1992 arasında 45 bin dolayında Falaşa Yahudisi, İsrail’e göç etti. Bu göç hareketinin önemli bir kısmı, İsrail devleti tarafındanorganize edildi. Örneğin, 25 Mayıs 1991’de 15 bine yakın Falaşa, bir gecede İsrail’e taşındı. 36 saatlik dev operasyon çerçevesinde 40 uçak seferiyapıldı, 35 sivil ve askeri uçak kullanıldı. Koltuklara 2-3 kişinin oturtularak uçakların kapasitesinin de son sınırına kadar kullanıldığı göç sırasında, havada 5 bebek dünyaya gelirken, göçmenlere uçaklarda doktor ve hemşireler eşlik etti. Bundan önce de 1984’te, yine benzer bir operasyonla16 bin dolayında Falaşa gizlice İsrail’e taşınmıştı.

Terk ettikleri vatana nispetle İsrail’de rahat bir hayata kavuşan Falaşalar, Yahudi toplumu tarafından “gerçek Yahudi” olarak kabul edilmiyor. Resmi söylem her ne kadar ayrım olmadığını iddia etse de, İsrail’de yaşayan Yahudilerin Falaşalara bakışı kölelere bakıştan farksız. 1996’da İsrail Kan Bankası’nın Falaşalardan o zamana kadar aldığı kanları diğer kanlarakarıştırmadan çöpe attığının ortaya çıkması, ciddi bir skandala yol açtı. Dönemin İsrail Başbakanı Şimon Peres, AIDS şüphesi nedeniyle bu uygulamanın yürürlüğe konduğunu iddia etse de, Falaşaların protesto gösterileri ve öfkesi kolay yatışmadı.

Falaşaları bugün İsrail’de çeşitli sektörlerde görmek mümkün, ama özellikle askerlik ve güvenlikle ilgili alanlarda öne atıldıkları biliniyor. Kendilerini ispatlamak ve karşı karşıya kaldıkları aşağılama halini telafi etmek için, bir tür bastırma tavrı denebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN