İstifa eden Irak Başbakanı Abdulmehdi ilk kez Erbil'de

İstifa eden Irak Başbakanı Abdulmehdi ilk kez Erbil'de

İstifa eden ancak başbakan seçildikten bu yana ilk kez Erbil'e giden Irak Başbakanı Abdulmehdi ile IKBY Başkanı Neçirvan Barzani bir araya geldi. Görüşmede İran ve ABD arasındaki gerilim, Irak'taki gösteriler, Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkiler ele alındı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, resmi temaslar için Erbil'e giden Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile bir araya geldi.

IKBY Başkanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre Barzani, Abdulmehdi ve beraberindeki heyetle basına kapalı gerçekleştirdiği görüşmede, Bağdat'ta son günlerde meydana gelen gelişmeler, İran ve ABD arasındaki gerilim, Irak'taki gösterilerle Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkileri ele aldı. 

GÖRÜŞMEDE 'ORTAK ÇALIŞMA' VURGUSU

Açıklamada Abdulmehdi ve Barzani'nin, Irak'ın bölgesel ve uluslararası güçlerce çatışma sahasına dönüştürülmemesi, Irak'ın diğer ülkelerle ilişkilerinin ortak çıkarlar ve egemenliğe saygı prensibi üzerine olması, tüm tarafların gerginliğin yatışması için ortak çalışması ve ülkenin çıkarlarının öncelikli olmasına vurgu yaptıkları ifade edildi. 

ABDULMEHDİ İLK KEZ ERBİL'DE 

Tarafların görüşmede uluslararası toplumun Irak ve IKBY'ye terör örgütü DEAŞ ile mücadeledeki sürekli desteğinin önemini, terörün yeniden ortaya çıkması, Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerle Peşmerge arasındaki bölgelerdeki DEAŞ'ın eylemlerini de konuştukları aktarıldı. 

Irak'taki hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle 29 Kasım'da istifa eden ve yerine biri seçilene kadar görevde kalacak olan Başbakan Abdulmehdi, başbakan seçildikten bu yana ilk defa Erbil'de temaslarda bulundu.

NE OLMUŞTU?

ABD, 3 Ocak'ta İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'i Bağdat Havalimanı'nda düzenlediği bir hava saldırısında öldürmüştü. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu da 7 Ocak'ta yine Irak toprakları üzerinde bulunan ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurmuştu.

İSTANBUL/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN