İtalya, göçmen kurtarma gemisine bu kez izin verdi

İtalya, göçmen kurtarma gemisine bu kez izin verdi

İtalya, daha önce izin vermediği Sea-Watch göçmen kurtarma gemilerinin limanlarına demir atmasına bu kez izin verdi.

Sea-Watch gemisinin Akdeniz'de kurtardığı 42 göçmeni İtalya’nın Lampedusa Adası'na bırakmasından bir hafta sonra 41 göçmeni taşıyan "Alex" adındaki başka bir geminin iskeleye yanaşmasına izin verildi.

İki gün boyunca liman yakınlarında tutulan gemideki göçmenlerin zor şartlar altında kaldıkları gerekçesiyle pazar sabahı saat 01.30'da güverteden inmesine izin çıktı. Gemide bulunanlar en yakın göçmen merkezine götürüldü.

Geminin İtalyan kaptanı Tommaso Stella hakkında yasa dışı göçe yardım ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Alman sivil toplum kuruluşu Sea Eye, Lampedusa limanına gelmeyi bekleyen "Alan Kurdi" adındaki bir diğer geminin ise, İtalyan yetkililerin karşı çıkması üzere Malta’ya gitmek zorunda kaldığını açıkladı.

Salvini: Yasalarımızla alay eden bu gemilerin limanlarımıza gelmesine izin vermiyorum
İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini daha önce olduğu gibi geminin İtalyan limanlarına yanaşmasına izin vermediğini açıklamıştı.

Konuya ilişkin kendi resmi Twitter hesabında yapdığı açıklamada, "İtalyan yasalarıyla dalga geçip kaçakçılara yardım edenlerin bizim limanlarımıza gelmesine izin vermiyorum” ifadelerini kullandı. Salvini daha önce de Akdeniz'de göçmenlere yardımcı olan STK çalışanları için "çakallar" ifadesini kullanmıştı.

KAPTAN AVRUPA HAKLI

Geçtiğimiz günlerde, İtalyan Sahil Muhafaza ekiplerinin engellemelerine rağmen 42 göçmeni Lampedusa Adası'na bıraktıktan sonra ev hapsine alınan 31 yaşındaki Alman kaptan Carola Rackete, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı.

İtalyan yargısı, Rackete'nin "Göçmenlerin hayatını kurtarmak için yapılması gerekeni yaptığına" hükmetmiş ve kaptanın yasaları çiğnemediğini belirtmişti.

Ancak kararın ardından açıklama yapan Salvini, kadın kaptanı kınayarak "korsan" ve "haydut" ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine Rackete'nin üyesi olduğu Alman sivil toplum kuruluşu Sea Watch İtalyan siyasetçiye hakaret davası açılacağını duyurmuştu.

KAYNAK: EURONEWS

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN