Jüpiter Dünya’ya taş fırlatıyor

Jüpiter Dünya’ya taş fırlatıyor

Fizikçilerin yaptığı yeni bir araştırma Jüpiter’in sanılanın aksine Dünyamız için bir kalkan olmadığını gösterdi. Dev gezegen kendi çekim alanına giren uzay taşlarını Dünya’ya yönlendiriyormuş.

KARAR DIŞ HABERLER

Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter Dünyamıza meğer bir keskin nişancı gibi uzay taşları fırlatıyormuş. Daily Mail gazetesine konuşan fizikçilere göre Jüpiter’in dev kütlesi ve ezici yerçekimsel gücü tıpkı bir sapan gibi Yeryüzü’ne taşları fırlatmasını sağlıyor. Bazı bilim insanlarına göre Jüpiter aslında Dünya’yı Güneş’ten koruyan bir kalkan işlevi görüyor. Araştırmacılar gaz devinin muhtemelen taşları kendi içine almaktansa Güneş’e ve onun yörüngesindeki gezegenlere fırlattığını söylüyor. Akademisyenler ise Jüpiter’in Dünya’yı bazı uzay taşlarından koruyabildiğini bazılarının ise yönünü değiştirerek zarar vermesini önlediği görüşünde. Jüpiter’in kalkan olduğunu savunan teoriye göre Dünya’dan 300 kat büyük olan bu gezegen geçen göktaşlarını ve kuyrukluyıldızları soğuruyor.

Fakat araştırmacıların yeni bulguları bunun yanlış olduğunu savunuyor. NASA’nın Jet Fırlatma Laboratuvarı ve Güney Queensland Üniversitesi tarafından yapılan simülasyonlarda Jüpiter’in Dünya’ya tersine taş fırlattığı belirlendi. Güney Queensland Üniversitesi’nden Jonti Horner “Dünya’yı tehdit eden şeyleri alıyor ve fırlatıyor. Gezegenimizin yakınındaki boşluğu temizliyor. Bu bakımdan bir kalkan sayılabilir. Ama diğer bir yandan da Dünya’nın yakınından bile geçmeyecek şeyleri alıp bizim yönümüze fırlatıyor yani aynı zamanda bir tehdit oluşturuyor. Hangi yaptığı şey daha önemli, bunu daha ayrıntılı bir şekilde araştırmak gerekiyor” dedi. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN