'Kaptan Avrupa'ya özel güvenlik

'Kaptan Avrupa'ya özel güvenlik

Akdeniz'de kurtardığı 40 göçmen ile 16 gün boyunca yanaşacak bir liman arayan kaptan Carola Rackete, gemiyi izinsiz olarak limana demirleyince İtalya tarafından tutuklanmıştı. Alman Kaptan Carola Rackete serbest bırakıldıktan sonra, aldığı tehditler nedeniyle adresi açıklanmayan gizli bir yere götürüldü.

KARAR/ALMANYA

Alman kaptan Carola Rackete serbest kaldıktan sonra gizli bir yere götürüldü. Rackete, Salı günü İtalyan mahkemesinin kararıyla hakkındaki ev hapsi kararı kaldırılıp, serbest bırakılmasından sonra İtalya’yı terk etti. Sea Watch yardım organizasyonu tarafından yapılan açıklamada “Carola’ya karşı bir çok tehdit geldi. Kendisinin gelecek seyahat planları hakkında bilgi vermeyeceğiz denildi.

Salı günü Sicilya’daki yetkili mahkeme Rackete hakkındaki ceza tedbirin kaldırılmasına karar vermişti. Mahkeme başkanı kadın hakim kararına gerekçe olarak Racket’in yasaları ihlal etmediğini ve şiddet kullanmadığını, daha çok İnsanları kurtarma görevini yerine getirdiğini söyledi.

'DAYANIŞMA ZAFERİDİR'

Carola Rackete ise serbest bırakılması kararı hakkında “Bu göçmenler, kaçanlar ve iltica arayanlar adına büyük bir dayanışma zaferidir“ dedi. Rackete bu kararın Avrupa’nın bir çok ülkesinde göçmenlere yardım edenlerin kriminalize edilmesine karşı da bir zafer olduğunu söyledi. Gemide görev yapan diğer arkadaşlarına da dikkat çeken Rackete “ Bütün dikkatler bana yöneldi ancak biz bir tim olarak insanları kurtardık. Onlarla birlikte ilgilendik ve güvenli yere getirdik“ dedi.

Rackete serbest bırakılmasına rağmen yasadışı göçe yardım gerekçesiyle hakkından dava açılabilir. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini mahkemenin serbest bırakma kararını da eleştiridi ve Rackete’nin en kısa sürede İtalya’dan sürülmesi yönünde girişimcilere başlayacağını açıklamıştı.

GEMİDE 40 GÖÇMEN VARDI

Rackete’nin kaptanı olduğu Sea Watch 3 gemisinde 40 göçmen bulunuyordu. Sea Watch 3 gemi personeli 12 Temmuz’da Libya sahillerinde botlarda ölüm tehlikesi yaşana 53 göçmeni kurtarmış içlerinde çocuk, kadın ve hastalar bulunan 13 kişiye daha önce karaya çıkma hakkı tanınmıştı. Rackete içinde 40 göçmen bulunan gemisiyle İtalya’nın Lempedusa limanına yasal olmadığı halde yanaşmış ve bu esnada İtalyan polisine ait bir tekneye çapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN