Kazakistan dar gelirlilerin borçlarını affedecek

Kazakistan dar gelirlilerin borçlarını affedecek

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev geniş aileler ve yardıma muhtaç Kazakistanlıların bankalara olan borçlarının kısmen silinmesi talimatını verdi. 34 sayılı “Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşlarının borç yükünün azaltılması hakkındaki” kararname 2019 yılı 26 Haziran Çarşamba günü Akorda’nın (Kazakistan devlet başkanının resmî ikametgahı ve ana çalışma merkezi) resmi sitesinde yayınlandı.

Kazakistan'da ödeme sorunu yaşayan dar gelirli ailelerin vergi borçlarını kısmen silecek olan kararname, Cumhurbaşkanı Tokayev'in onayından geçti. Kararnamenin içeriğinde, “2019 yılı 1 Haziran itibarıyla toplam kredi miktarı 3 000 000 (üç milyon) tenge’yi (8 bin $) geçmeyen ve 2019 yılı 1 Haziran itibarıyla ana meblağa ait faiz miktarı 300 000 (üç yüz bin) tengeyi (800 $) geçmeyen borçluların borcunun ödenmesi için tek sefere mahsus olmak kaydıyla tedbirlerin alınması kararının verildiği” belirtilmiştir. Kararname kapsamında, bu muafiyetten “geniş ailelerin, geçimini sağlayanın kaybı nedeniyle yardım alan aileler, engelli çocuklara sahip ve 18 yaşından büyük engelli çocukları olan aileler, devletten sosyal yardım alanlar, yetimler, reşit olma yaşına gelmeden ebeveynlerinden ayrılan, yirmi dokuz yaşın altındaki ebeveynlerinden mahrum kalmış kimseler” istifade edeceği belirtildi.  

Cumhurbaşkanı Tokayev cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi dönemde, Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in belirlediği strateji kapsamında güncel sosyal konulara ağırlık verileceğini ifade etmişti. Dolayısıyla kredi affını içeren kararnamenin, zor yaşam koşullarında olan Kazakistanlı vatandaşlarına yardım amaçlı çıkarıldığı ifade edildi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İdaresinin yayınladığı açıklamada, cumhurbaşkanı adına, vatandaşlardan teminatsız tüketici kredilerinin hafifletilmesi ile ilgili birçok talep alındığı belirtildi.

'BORÇLULARIN DURUMUNA SESSİZ KALINAMAZDI'

Cumhurbaşkanı Tokayev kararname ile ilgili Kazakistan basınına verdiği demeçte “Bu muafiyet yaklaşık 500 bin vatandaşı kapsamaktadır. Kredinin %86'dan fazlası 1 milyon tengeden azdır. Ortalama borç miktarı da yaklaşık 300 bin tenge'dir. Hepsi analiz edilip, hesaplandı ve konu ile ilgili Merkez Bankası, sıkı düzenleme önlemleri alarak, finansal kurumların sorumluluğunu güçlendirmekle yükümlüdür” dedi. Cumhurbaşkanı ayrıca borçluların durumu hakkında sessiz kalamayacağı düşüncesinin de bu yönde bir karar almada etkili olduğunu ifade etti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verdiği bilgilere göre, Kazakistan'da geniş aile sayısı 345 475, geçimini sağlayanın kaybı nedeniyle yardım alan aileler sayısı ise 169 855, engelli veya 18 yaşından büyük engelli çocuğu olan aile sayısı 98.580'dir. Buna ek olarak devletten sosyal yardım alan aile sayısı 282 615'tir. Bakanlık ayrıca yukarıdaki verilerde ifade edilen iki veya daha fazla statüye sahip çok sayıda ailelerin de olduğunun altını çizdi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN