Kazakistan'da halef selefi anlattı... Yeni cumhurbaşkanından Nazarbayev kitabı

Kazakistan'da halef selefi anlattı... Yeni cumhurbaşkanından Nazarbayev kitabı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev yazdığı kitapta Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in hayatını anlattı. Tokayev'in kaleminden çıkan “Tarih Yapan Adam” kitabının tanıtımı Ankara’da Kazakistan Ankara Büyükelçiliğinde gerçekleştirildi.

20 Haziran 2019 tarihinde Ankara’da Kazakistan Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev’in kaleme aldığı “Tarih Yapan Adam” kitabının tanıtımı yapıldı. Kitapta Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in hayatı ve devlet adamlığı anlatıldı. Yazar Malik Otarbayev’in Türkçeye kazandırdığı kitabın basımı Uluslararası Türk Akademisi tarafından gerçekleştirildi.

Toplantıya Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Baghdad Amreyev, Türk Keneşi Aksakallar Konseyi Üyesi Prof. Dr. Adil Akhmetov, Türk Keneşi Kurucu Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, Türkistan Vali Yardımcısı Malik Otarbayev ve çok sayıda yabancı Büyükelçiler, devlet adamları, milletvekilleri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Turkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise toplantıya tebrik mektuplarını gönderdi.

19-06/21/64725062_640263036487565_8412718417391386624_o.jpg

Etkinlik iki kardeş ülkenin Milli Marşlarının okunmasıyla başladı. Ayrıca, Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in liderliği ve Kazakistan’ın bağımsızlık sürecini anlatan film gösterildi.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Abzal Saparbekulı “Bu yıl 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in meşalesini yaktığı Milli Mücadelenin 100. yılını idrak etmekteyiz. Çok ilginç ve manalıdır ki, 19 Mart 2019 saat 19:19’da ise Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yüksek görevinden istifa ederek Kazakistan için önemli bir süreci başlatmıştır” diye konuştu. Nazarbayev’in Kazakistan’ı 1991’de kritik bir dönemde devraldığını ve ürettiği isabetli stratejilerle modernize etmeyi başardığını söyleyen Büyükelçi Saparbekulı ülkenin kısa bir süre içinde uluslararası saygınlığa sahip, müreffeh bir devlet haline geldiğini ifade etti. Bu bağlamda “Tarih Yapan Adam” kitabının yazarı ve konusu itibarıyla Kazakistan’daki siyasi devamlılığın adeta sembolü olduğunu vurgulayan Büyükelçi Saparbekulı Cumhurbaşkanı Tokayev’in halkın refahını arttırma, yolsuzluklarla mücadele ve siyasi reformlar konusunda attığı ilk adımlardan da bahsetti.

19-06/21/65133028_640263196487549_2005886667969265664_o.jpg

Türk Keneşi Aksakallar Konseyi Üyesi Prof. Dr. Adil Akhmetov yaptığı konuşmasında Kazakistan Cumhuriyeti’nin kurucusu Nazarbayev’in tarihi bir kararla cumhurbaşkanlığından istifa ederek yerini Kassym-Jomart Tokayev’e bırakmasının uluslararası alanda büyük yankı yarattığını dile getirdi. Akhmetov Tokayev’in Elbası Nazarbayev ile birlikte çalıştığı 30 yılın hatıralarını “Tarih Yapan Adam” kitabında okurlara takdim ettiğini ifade etti. Akhmetov’a göre, çok vektörlü ve dengeli Kazak dış politikasının duayen isimlerinden biri olan Tokayev tarafından yazılmış olması kitabı çok değerli bir kaynak haline getirmektedir.

Türk Keneşi Genel Sekreti Baghdat Amreyev konuşmasında Kazakistan Cumhuriyeti bağımsızlık tarihinin Nazarbayev’in adıyla özdeşleşmiş olduğunu belirtti. Amreyev’e göre, Nazarbayev’in sayesinde Kazakistan hem bölgesinde, hem dünyada pek çok konuda model bir ülke olarak tanındı. Amreyev Türkiye Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın teklifi ve diğer üye devletlerin desteğiyle Nursultan Nazarbayev’e Türk Keneşi Onursal Başkanı unvanının verildiğini, Nazarbayev’in bu sıfatla Türk Dünyasını bütünleştirme yolunda çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise hitabında Türk dünyasının dilde, fikirde ve işte bir olması temennilerini dile getirdi. Topçu sözlerine “Nursultan Nazarbayev sadece Kazakistan için değil, Avrasya ve Türk dünyası için önemli bir liderdir. Aksakal sadece Avrasyanın ve İpekyolunun değil, dünyanın önemli problemleri için sunduğu çözümleriyle kahramanlaştı, tarihe adını yazdırdı” diye devam etti.

19-06/21/64599710_640263266487542_4568073365725642752_o.jpg

Toplantının ikinci bölümü başkanlığını ANKASAM Başdanışmanı Prof. Dr. Sencer İmer’in üstlendiği panel oturumuyla devam etti.

İlk sunumu kitabın çevirmeni, Türkistan Vali Yardımcısı Malik Otarbayev yaptı. Otarbayev sözlerine tam bir yıl önce, 19 Haziran 2018’de Kazakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in tarihi bir kararnameyle Kazakistan’ın en kalabalık ilinin adını Türkistan olarak değiştirmek suretiyle Türklük ruhunu canlandırdığını hatırlatmakla başladı. Otarbayev sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir zamanda, hem kitap tanıtımı, hem Türkistan’ın 1. yıldönümü için aranızda bulunmak onur vericidir. Türkistan, başta Hoca Ahmet Yesevi olmak üzere, 21 Kazak Hanı ve pek çok tarihi şahsiyetin medfun bulunduğu bir diyardır. Türk dünyasının önemli manevi merkezlerindendir. Halihazırda Kazakistan Türkiye ile birlikte bölgeyi maddi ve manevi olarak ihya etmeye çalışmaktadır. Örneğin, bir Türk şirketinin inşaatını üstlendiği yeni uluslararası havalimanı tamamlandığında Türkistan’a gelen turist sayısında önemli bir artış bekliyoruz”.

19-06/21/64479591_640263443154191_5743424125855072256_o.jpg

Türk Keneşi Kurucu Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı “Türk Dünyası ve Nazarbayev” adlı sunumunda Türkiye’nin bağımsızlığının ilk yıllarında Kazakistan’a ve diğer Türk Cumhuriyetlerine sağladığı destekleri anlattı. Türk Keneşinin kuruluşuna giden yolda Nazarbayev’in pragmatik tutumunun çok büyük rol oynadığını söyleyen Akıncı Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanının Batı ve Doğu arasında çok ustaca denge tutturduğunu vurguladı. Akıncı’ya göre, Nazarbayev son hamlesiyle Cumhurbaşkanlığına çok donanımlı bir yol arkadaşını getirerek vizyonerliğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Ankara Politikalar Merkezi Başkanı Hasan Kanbolat ise sunumunda “9 Haziran’da Kazakistan’da demokratik bir seçim gerçekleşti. Elbette gösteriler de vardı. Bunlar demokrasinin cilveleridir. Kazak gençleri yenilenme istiyor. Kazakistan’ın geleceğinin parlak olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

SETA Dış Politika Araştırmaları Direktörü ve Insight Turkey Editörü Prof. Dr. Muhittin Ataman “Yeni Dönemde Kazakistan-Türkiye İlişkileri” adlı sunumunda Kazak-Türk ilişkilerini canlandırmak için atılması gereken somut adımlara değindi.

Oturumun sonunda Büyükelçi Saparbekulı konuşmacılara Kazakistan Milli Bankasının sınırlı sayıda basmış olduğu “Kökbörü” hatıra madeni paralarını takdim etti. Tüm katılımcılara ise “Tarih Yapan Adam” kitabı takdim edildi. Toplantı resepsyonla devam etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN