KKTC'den ABD'nin silah ambargosu kararına tepki: Rumların sırtını sıvazlıyorsunuz

KKTC'den ABD'nin silah ambargosu kararına tepki: Rumların sırtını sıvazlıyorsunuz

ABD'nin, Rumlara uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararına KKTC'den sert tepki geldi. KKTC Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada söz konusu 'adım'ın gerginliği tırmandıracak bir hamle olduğu belirtilerek "Rum liderliğinin bölge barışını tehdit eden bu tavırlarına rağmen sırtının sıvazlanıyor olmasından büyük kaygı duymaktayız" ifadelerine yer verildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin, Kıbrıs meselesine çözüm bulma müzakerelerinin olumsuz etkilenmemesinin de aralarında bulunduğu gerekçelerle 1987'den bu yana GKRY uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararının, Kıbrıs ve genel anlamda Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarı tehlikeye atacak nitelikte olduğu kaydedildi. 

"SIRTININ SIVAZLANMASINDAN KAYGI DUYUYORUZ"

Açıklamada, "Kuşkusuzdur ki bu karar, son zamanlarda GKRY'nin adamızda ve bölgemizde gerginliği sürekli tırmandıran, Kıbrıs Türklerini ve özellikle denizdeki haklarını yok sayan tavırlarına destek vermek anlamı taşımaktadır" ifadesine yer verildi

GKRY'nin neden durmaksızın silahlanma çabası içerisinde olduğunun sebebinin belli olduğunun altı çizilen açıklamada "Rum liderliğinin bölge barışını tehdit eden bu tavırlarına rağmen sırtının sıvazlanıyor olmasından büyük kaygı duymaktayız." ifadesi kaydedildi. 

"KABUL EDİLEMEZ STATÜKOYA..."

Açıklamada, ABD'nin GKRY'ye uygulamakta olduğu silah ambargosunun, ABD Kongresi'nin 2020 mali yılı 'Ulusal Savunma Yetki Yasası' çerçevesinde, Rum tarafının kara para aklama denetimleri konusunda ABD ile çalışması ve Rus askeri gemilerinin Güney Kıbrıs limanlarından ikmal da dahil yararlanmasına kısıtlama getirmesi gibi belirli şartlara bağlı olarak kaldırılmasına ilişkin kararın Temsilciler Meclisi'nden geçtiği ve Senato'nun onayına sevk edildiği belirtildi.

Bu kararın Senato'da, ardından da ABD Başkanı tarafından onaylanmasını müteakip yürürlüğe girmesi durumunda, sadece ABD’nin Kıbrıs’ta müzakerelere dayalı bir çözüme dair samimiyetsizliğini ortaya çıkarmış olmayacağının vurgulandığı açıklamada, ayrıca, ABD başta olmak üzere tüm uluslararası toplum tarafından 'kabul edilemez' olarak nitelendirilen statükoya ve bölgedeki istikrarsızlığa destek vermiş olunacağının altı çizildi.

"İKİ HALKIN DAHA DA GERİLMESİNE YOL AÇACAK"

Açıklama, şöyle devam etti: "ABD bu kararla, Kıbrıs Rum liderliğinin halihazırda Güney Kıbrıs'ı her an patlamaya hazır bir 'silah deposuna' çevirme çabalarına da somut bir şekilde katkıda bulunmuş olacaktır. Böyle bir sonuç, hiç kuşkusuz ki müzakerelere dayalı bir çözüme ulaşılması yönünde uzlaşmaz tavır sergileyen, Ada ve bölgedeki tansiyonu artırıcı faaliyetlerini fütursuzca sürdüren ve Kıbrıs Türk halkı üzerinde uyguladığı insanlık dışı izolasyonu giderek artıran GKRY liderliğinin bu düşmanca tavırlarının katlanarak artırmasına, iki halk arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine yol açacaktır."

NE OLMUŞTU?

ABD'nin '2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası' olarak bilinen savunma bütçe tasarısı, Kongrenin iki kanadının üzerinde uzlaştığı şekliyle Temsilciler Meclisinde kabul edildi.

Tasarıda, Türkiye'yi ilgilendiren diğer bir nokta ise GKRY'ye yönelik silah ambargolarının kaldırılması oldu. Tasarı, söz konusu ambargoların kaldırılmasını öngörüyor ancak Rum kesimine silah satış ve transferlerine sınırlamalar getiriyor.

Tasarıya göre, ABD Başkanı, Rum yönetiminin 'para aklama denetimleri konusunda ABD ile çalıştığını' ve 'Rus askeri gemilerinin adaya bakım ve yakıt ikmali için demirlememesi için gerekli adımları attığını' Kongre'nin ilgili komitelerine teyit etmediği sürece ambargolar kaldırılmayacak.

LEFKOŞA/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN