Rus füzesi yolunu şaşırdı, KKTC'ye düştü

Rus füzesi yolunu şaşırdı, KKTC'ye düştü

KKTC'nin Taşkent bölgesine Suriye'de kullanılan Rus yapımı S-200 füzesi düştü. Düşen S-200'ün Suriye'nin İsrail saldırısına karşı fırlattığı füzelerden biri olduğunu tahmin ediliyor. Resmi açıklama ise Dışişleri Bakanı Özersay'dan geldi. Özersay, ilk değerlendirmelere göre düşen cismin Rus yapımı bir füze olduğunu açıkladı.

KKTC'nin Taşkent bölgesinde gece saatlerinde bir patlama meydana geldi. Olay yerine giden KKTC Dışişleri Bakanı Özersay "İlk bulgular patlamaya neden olan cismin niteliğinin ya patlayıcı taşıyan bir hava aracı ya da doğrudan doğruya bir patlayıcı (füze) olduğuna işaret etmektedir" açıklamasında bulundu. Öte yandan düşen füzenin Suriye'de kullanılan Rus yapımı S-200 olduğu iddia edildi. Bulunan parçalarda Rus yazıların olduğuna ilişkin soruya Cumhurbaşkanı Akıncı "Öyle ibareler olduğu söyleniyor. Bölgede her tür silahlı araç-gereç mevcut" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa ve Girne arasındaki Taşkent köyü yakınlarına düşen bir cisim sonrası patlama sesleri duyuldu. Güvenlik güçlerinin girişe müsaade etmediği bölgeden alevler de yükseldi.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Twitter üzerinden yaptığı ilk açıklamada "Bu akşam meydana gelen patlamaların sebebi cephanelik veya bize ait bir helikopter ve benzeri bir hava aracı değildir. Olay yerinde asker, polis ve itfaiye inceleme yapıyor" bilgisini verdi.

19-07/01/aw742670_03.jpg

Daha sonra olay yerine giden Özersay, buradaki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada "İlk bulgular patlamaya neden olan cismin niteliğinin ya patlayıcı taşıyan bir hava aracı ya da doğrudan doğruya bir patlayıcı (füze) olduğuna işaret etmektedir. Parçalar üzerindeki yazılar ve diğer emareler kısa süre sonra tam olarak ne olduğunu anlamamıza yardımcı olacak niteliktedir" ifadesini kullandı.

"DÜŞEN BİR CİSİM GÖRDÜK"

Herhangi bir can kaybı veya yaralı olmadığını belirten Özersay, itfaiyenin yangını kontrol altına aldığını açıkladı. Görgü tanıkları da düşen bir cisim gördüklerini, ardından birkaç patlama sesi duyduklarını ve alevlerin yükseldiğini dile getirdi.

19-07/01/13.jpg

AKINCI: ÜLKE DIŞINDAN GELEN BİR CİSİM

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Patlamayla ilgili Akıncı "Büyük bir parça üzerinde yapılan inceleme büyük ihtimal füze olabileceğini gösteriyor. Göz şahitleri havada patladığını söylediler. Tek tesellimiz meskun mahale düşmemesi. Son derece önemli bir hadise. Komutanlarla konuştuk, ülke dışından gelen bir cisim bilgisi var. Gün ışıyınca daha iyi anlayacağız. Bu hadise barış ve huzurun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

Bir gazetecinin "Bulunan parçaların üzerinde Rusça yazıların olduğu" yönündeki sorusuna da Akıncı "Öyle ibareler olduğu söyleniyor. Bölgede her tür silahlı araç-gereç mevcut, Rusya'nın da Amerika'nın da araç gereçleri var. Eğer bir füzeyse, Rus füzelerinden biri olabilir. Ama net olarak tespit yapılsın, yetkililerimiz bizi aydınlatsın ki biz de daha net bilgi verebilelim" cevabını verdi.

19-07/01/01.jpg

TATAR: BU BİR GERGİNLİĞİN NETİCESİ

KKTC Başbakanı Ersin Tatar da bölgedeki incelemelerini tamamladıktan sonra yaptığı açıklamada "Olayın tam noktasında meseleyi değerlendirdik. Bana verilen bilgi füze olduğu yönündedir. Kazada olabilir veya havada bu füzenin bir saldırı üzerine parçalanmış bir kısmının da buraya düşmüş olması ihtimaldir. Tesellimiz yerleşim yerine düşmemesidir. Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Genelkurmay'a iletti. Bu bir gerginliğin neticesi. Ben bunun bir kaza olduğunu, tekrarının beklenmediğini söylemek istiyorum. Bunun bir rastlantı olduğunu düşünüyorum. Askerden bilgi aldım zehir saçan bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

RUS YAPIMI FÜZE İDDİASI

Bu arada düşen füzenin Suriye'de kullanılan Rus yapımı S-200 olduğu iddia edildi. Uzmanlar, Suriye'deki S-200 hava savunma sistemlerinin İsrail saldırısına karşı fırlattığı S-200 füzelerinin KKTC'ye düşmüş olabileceğini belirtiyor. Kıbrıslı Rum emekli general Andreas Pentaras, Taşkent köyünde bulunan parçaların, Rus yapımı bir S-200 füzesine benzediğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Kamuoyuna açıklanan fotoğrafların, kanatları gösteriyor. Üzerinde Rusça yazılar var, dolayısıyla bu şey Rus yapımı. Suriye, Rus yapımı füzeler kullanıyor; bunun bir S-200 füzesi olduğunu söylenebilir."

19-07/01/10.jpg

8 YIL SONRA BİR İLK OLACAK

Öte yandan olayın İsrail'in Suriye'ye hava saldırısı düzenlediği saatlerde meydana gelmesi dikkat çekti. Suriye ordusu, hava savunma sistemlerinin İsrail'in füzelerine karşı harekete geçtiğini açıklamıştı. Eğer KKTC'ye düşen cismin Suriye'den seken bir füze olduğu kanıtlanırsa, bu durum Kıbrıs'a Suriye'deki 8 yıllık savaşın çapraz ateşinde ilk kez kalması anlamına gelecek.

SURİYE ORDUSU: YÜKSEK ZEHİR SAÇABİLİR

İHA'nın Suriye ordu kaynaklarına dayandırdığı habere göre ise düşen cisim S-200 füzesine ait bir kalıntı. Syrian Military Capabilitys adıyla sosyal medya üzerinden yayın yapan Suriye ordu kaynakları, KKTC'nin Taşkent köyüne düşen cismin, Suriye'den İsrail savaş uçaklarına fırlattığı füzenin kalıntısı olduğunu öne sürdü. Cismin patladıktan sonra, yüksek derecede zehir yaydığı uyarısında da bulunuldu.

19-07/01/11.jpg

ÖZERSAY'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA: İLK DEĞERLENDİRME RUS FÜZESİ

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Taşkent'e düşen füze ile ilgili yaptığı ikinci açıklamada "İlk değerlendirmeler dün akşam Suriye'ye yönelik olarak düzenlenen hava saldırısı karşısında devreye giren hava savunma sisteminin parçası olan Rus yapımı bir füzenin hedefi ıskalaması ertesinde menzilini tamamlayıp ülkemize düşmesidir" ifadelerini kullandı.

KKTC Bakanlar Kurulu'nun askeri yetkililerle özel gündemle toplanmasından önce sosyal medyadan açıklama yapan Özersay, şu bilgileri verdi: "Dün akşam meydana gelen patlamayla ilgili olarak sabah saatlerinde Kıbrıs'ta bulunan ve bu konuda bilgi sahibi olabilecek olan ülkelerin büyükelçileri ile temasa geçtik ve halihazırda iletişim halindeyiz. Gelecek olan bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız. Patlamanın yere çarpma öncesinde olduğu düşünülmektedir zira yerde herhangi bir çukur açılmamıştır. Farklı birkaç noktaya düşen parçalar füzenin havada, çarpmadan önce patladığını doğrulamaktadır. Şu anda Barış Kuvvetleri Komutanımız ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanımızla Başbakanlıkta toplantıdayız."

S-300 BATARYALARININ UYDU GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan Suriye’nin Masyaf bölgesinde konuşlu S-300 bataryasının bugün alınan uydu görüntüsü yayınlandı. Buna gore, 4 fırlatma aracı da fırlatmaya hazır hale getirilmiş durumda. İkinci fotografta bu sistemler Turk hava sahasını da tehdit ediyor. 

19-07/01/d-ucz-5wwaexg2b.jpg

19-07/01/d-ucz-7wwaq0y9c.jpg

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Tevfik Algan'la basına açıklama yaptı.

TATAR: S-400 FÜZESİ TAHRİBAT YARATTI

Tatar, düşen cismin İsrail ile Suriye arasındaki gerginlik sırasında Şam yönetiminin kontrolündeki füze savunma sisteminden ateşlenerek yanlışlıkla Ada'ya düştüğünün sanıldığını belirterek "S-200 füzesinin bir parçası Taşkent Güngör arasındaki bölgeye düştü ve tahribat yarattı." dedi. 

Olayın detaylarının Genelkurmay Başkanlığına iletildiğini ve konunun incelendiğini vurgulayan Tatar, "Ankara’da yapılan incelemeler ve KTBK ile GKK komutanlarının bize verdiği bilgilere göre, bu olay, kesin olmamakla birlikte, İsrail ve Suriye arasında artan gerginlik ve çatışma üzerine Suriye’nin füze sisteminin ateşlenmesiyle aksilik ve kaza sonucu raydan çıkması ve buralara intikal etmesiyle meydana gelmiştir." diye konuştu.

"ZEHİR GAZ VEYA KİMYASAL MADDE SÖZ KONUSU DEĞİL"

Düşen cismin zehirli gaz ya da kimyasal madde içerdiğine dair söylentilere açıklık getiren Başbakan Tatar, herhangi bir zehirli gaz ya da kimyasal maddenin söz konusu olmadığını, bu durumun Genelkurmay Başkanlığı tarafından da teyit edildiğini anımsattı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay da füze parçasının, İsrail saldırıları karşısında Suriye’nin füze bataryalarının kontrolsüz ve yoğun ateş yönlendirmesiyle kaza sonucu Kıbrıs'a düştüğünü belirtti.

Özersay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'le yaptığı görüşmeye de değinerek Güler'in kendisine paniğe gerek olmadığını ve bu olayın kaza sonucu yaşanmış istisnai bir durum olduğunu söylediğini aktardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN