Korumacılıktan çark etti

Korumacılıktan çark etti

ABD ve Çin arasında başlayan ticaret savaşları 18’inci ayını geride bırakmak üzere. Sert geçen ekonomik savaştan birçok ülke ve Avrupa da payını aldı. Savaşın en büyük nedeninin ABD’nin korumacılık politikaları olduğunu söyleyen ABD Başkanı Trump, şimdi de yumuşama yolunu seçti. Çin’e uygulanan ek vergilerin kaldırılması gündemdeyken, AB otomobillerine de ek vergi uygulamayacak.

ABD ve Çin arasında başlayan büyük ticaret savaşları, dünya ekonomisini olumsuz etkiledi. Karşılıklı vergi misillemeleriyle dünyanın birçok ülkesi zor durumda kaldı. Ekim ayında Çin’e uygulayacağı ek vergi hamlelerini askıya alacağını söyleyen ABD Başkanı Doland Trump, 15 Ekim’de yürürlüğe girmesi planlanan, Çin’den ithal edilen toplam 250 milyar dolarlık ürün kalemine getirilecek gümrük vergisi artışının askıya aldığını duyurdu. Trump Çin’in Devlet Başbakan Yardımcısı Liu Hı öncülüğündeki heyetle yürütülen müzakerelerin ardından Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, iki ülkenin vardığı anlaşma kapsamında yıllık 250 milyar dolarlık ihracat kalemindeki gümrük vergilerin yüzde 25’ten yüzde 30 çıkarmayı öngören tarife artışının ertelenmesine karar verildiğini belirtti. ABD’nin resesyon ihtimaliyle birlikte zeytin dalı dağıtmaya başlayan Trump, şimdi de geri çekmeyi planladığını gündeme getirdi. Bloomberg’in haberine göre, Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng “Son 2 haftada üst düzey müzakereciler yapıcı görüşmelerde bulundu ve anlaşma konusunda sağlanan ilerlemeyle kademe kademe ek vergilerin kaldırılmasına dair anlaşmaya vardı. Eğer Çin ve ABD birinci aşama ticaret anlaşmasına ulaşırlarsa, anlaşmanın önemli bir koşulu olarak her iki taraf da var olan ek gümrük vergilerini aynı oranda ve eş zamanlı olarak anlaşmaya dayalı olarak geri çekecek” dedi. Gao, birinci aşama anlaşma gerçekleştiği takdirde anlaşmanın içeriğine göre iki taraf da aynı oranda ek vergilerden vazgeçeceğini belirtti.  

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, müzakerelerdeki bu gelişmeyi teyit etti. Kudlow “Eğer birinci aşama ticaret anlaşması varsa tarife anlaşmaları ve imtiyazlar da olacaktır” diye konuştu. Beyaz Saray kıdemli danışmanı Kellyanne Conway ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret anlaşmasını imzalamak konusunda tedirgin olduğunu söylemişti. Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro “Şu esnada ticaret anlaşmasının birinci aşaması için var olan tarifeleri devre dışı bırakacak bir uzlaşma söz konusu değil. Bu kararı verebilecek tek insan Başkan Donald J. Trump’tır. Bu bu kadar basit” demişti. 

AVRUPA OTOMOBİLLERİNE EK VERGİ YOK

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker Alman gazetesi Suddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Donald Trump’ın gelecek hafta Avrupa otomobil ürünlerine daha önce tehdit ettiği gibi ek gümrük vergileri uygulamayacağını söyledi. Juncker “Trump’ın kafası biraz karışık, ama hiçbir otomobil vergisi olmayacak. Bunu yapmayacak. Konu hakkında tamamen bilgi sahibi biriyle konuşuyorsunuz” dedi. Trump kendine otomotiv ve parçalarına tarife uygulamak konusunda karar vermek için kasım ortasına kadar bir süre verdi. Avrupa Birliği ise tarifelerin uygulanması durumunda 39 milyar dolarlık ABD ürününe ek vergi getirerek misilleme yapılacağını açıkladı. 

ÜRETİCİLERLE İYİ İLİŞKİLER KURACAK

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Trump yönetiminin Avrupa’daki, Japonya’daki ya da diğer otomobil üreticileriyle bu aydan sonra ‘iyi ilişkiler’ kurulması durumunda ek vergi uygulamaya ihtiyaç kalmayabileceğini söylemişti. Geçtiğimiz sene, Trump güvenlik tehdidi gerekçesiyle AB de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki gönderiler için sırasıyla yüzde 10 25 oranında çelik ve alüminyuma ek vergi uygulayarak AB liderlerini öfkelendirmişti. Bu da bloğun içinde Harley Davidson Inc. motosikletleri ve Levi Strauss & Co. jeanleri ile viskileri de içeren 2.8 milyar euroluk ürüne ek vergi misillemesiyle sürmüştü.

‘ONUN ÖZEL UÇAĞI VAR ÇİN’E GELEBİLİR’

ABD ve Çin, bu ay içinde bir “birinci aşama” ticaret anlaşması imzalamak adına aralarındaki anlaşmazlıkları azaltmaya çalışıyorlar ancak Alaska’dan Yunanistan’a kadar uzanan öneriler arasında imzayı atacakları yer henüz belirlenmedi. ABD Başkanı Donald Trump kendisinin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in anlaşmayı Xi’nin tarihi bağlarının olduğu Iowa eyaletinde imzalayabileceklerini söyledi. Gümrük vergilerinden oldukça olumsuz etkilenen Iowa, ticaret anlaşmasıyla beraber Çin’in ABD tarım ürünleri alımlarının artmasından da yararlanabilecek. Huawei’nin CEO’su Ren Zhengfei ikili görüşmenin yapılması için Çin’i adres göstererek “Onun özel uçağı var, istediği zaman Çin’e gelebilir. Ama benim yok... Onun cep telefonu numarası da bende yok” dedi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN