Köşeye sıkıştı nükleer tehdide başvurdu! Ben yanarsam dünya da yanar

Köşeye sıkıştı nükleer tehdide başvurdu! Ben yanarsam dünya da yanar

Askeri planları tam çöküşle bitince sınırdaki dört bölgede referandum yapan Moskova, silah zoruyla çıkan sonuçları ‘Bize katılmak istiyorlar’ diye duyurdu. Ancak Çin ve Kazakistan gibi müttefikleri bile sonuçları tanımadı. Rus halkına ‘bir toprak başarısı’ sunmak isteyen Putin, Ukrayna ordusunun ‘referandum bölgesine’ ilerleyişini durdurmak için ‘nükleer’ tehdidi savurdu.

Ukrayna işgalinin yedinci ayında Rusya stratejik noktalardan püskürtülünce Moskova; Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson’da referandum yaptı. Dört bölgede de Rusya’ya katılım yönünde sonuç çıktığı duyuruldu. Ancak dünya silahların gölgesinde çıkan sonuçları tanımadı. Zelenskiy “Toprak alamayacaklar” çıkışıyla harekatların süreceğini duyurdu. Çıkmaza giren Rusya lideri ‘denizin bittiği’ yerde nükleer tehdide sarıldı.

DÖRT BÖLGE RUS TOPRAĞI, SALDIRI OLURSA NÜKLEER SİLAH KULLANIRIZ

Putin’in sağ kolu Medvedev’in “Kendimizi nükleer silahla koruruz” sözlerine NATO’dan “Sonuçları ağır olur” yanıtı geldi. Referandumların ardından Kremlin’de düzenlenen törende konuşan Putin ise “Kiev ve Batılı müttefikleri beni iyi dinlesin. Dört bölgedekiler artık Rus vatandaşı ve biz onları koruyacağız” dedi. Kiev’e ‘silah bırakın ve masaya dönün’ çağrısı yapan Rusya lideri ilhak hattının müzakere konusu olamayacağını belirtti.

ZAPORİJYA'DAN KAÇAN SİVİLLERE FÜZE: EN AZ 25 ÖLÜ

Ukrayna’nın güneyinde Zaporijya kentinde insani yardım konvoyuna isabet eden Rus füzelerinin en az 25 sivilin ölümüne, onlarca kişinin de yaralanmasına neden olduğu bildirildi. Füzenin, yardım taşıyan araç konvoyunun yanında büyük bir çukur açtığı, araçların camlarının kırıldığı belirtiliyor. Bir görgü tanığı en az üç patlama duyduğunu söyledi. Zaporijya bölgesinin aynı adı taşıyan başkentinin dış mahallesinde dün sabah meydana gelen saldırıya tepki gösteren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rusya için “terörist devlet” ifadesini kullandı. Rusya’nın kente 16 füze fırlattığını söyleyen Zelenskiy, “Ukrayna’daki her can kaybının” sorumlularını cezalandırma sözü verdi. Araç konvoyunun, Rusya’nın işgali altındaki bölgedeki akrabalarını almaya ve insani yardım götürmeye hazırlanan kişilerin yola çıkmaya hazırlandığı sırada saldırının hedefi olduğu belirtiliyor. BBC’ye konuşan bir görgü tanığı, saldırıda patronunun öldüğünü söyledi. Viktoriia Yosipenko, “İki çocuğu vardı. Olay sırasında kafeden tuvalete geçmiştim. Geri koşup patronumu bulmaya çalıştım. Kafe yıkılmıştı, etrafta cesetler vardı. Çok korkunçtu” dedi.

İLHAKI İMZALADI MASAYA ÇAĞIRDI

Ukrayna ordusunun son saldırılarıyla köşeye sıkışan Rus lider Putin, işgal altındaki dört bölgede yapılan düzmece referandumlar sonrası ilhakı resmen imzaladı. Müttefiki Çin’in bile tanımadığı kararla, Putin’in iç kamuoyuna bir ‘zafer’ sunup savaştan çıkmak istediği yorumları yapıldı. İlhak edilen bölgeleri müzakere konusu etmeyeceklerini söyleyen Putin, Ukraynayı masaya çağırdı. Bir yandan da bu bölgelere saldırının Rusya’ya yapılmış sayılacağı belirtilip nükleer kart çıkarıldı.

Ukrayna’da 24 Şubat’tan beri süren işgalde iyice zor duruma düşen ve seferberlik ilan etmek zorunda kalan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hem savaştan çıkmak hem de kamuoyuna bir zafer sunmak için beklenen ilhak hamlesini açıkladı. Silah gölgesinde referandumlarda büyük çoğunlukla Rusya’ya katılma kararının çıktığının açıklandığı Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin ilhakına yönelik anlaşmaları törenle imzaladı. Böylece Ukrayna’nın yüzde 15’i fiilen 7 aydan uzun süredir ülkedeki işgali sürdüren Rusya’nın kontrolüne geçmiş sayılacak. 2014’te de Putin, Rusya’ya katacakları bölgeleri müzakere konusu etmeyeceklerini belirterek, “Kiev yönetimini, askeri eylemleri durdurmaya ve müzakere masasına oturmaya çağırıyoruz” dedi. Bir yandan da Kremlin’den nükleer gözdağı verildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yeni topraklara yönelik saldırıların “Rusya’ya karşı saldırganlık” kabul edileceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın ilhak edilen Ukrayna topraklarını savunmak için nükleer silah kullanmaya hazır olacağını söyledi. Benzer bir uyarı Rusya Güvenlik Konseyi (SB) Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev’den de gelmişti. İmza töreninde açıklamalar yapan Putin, “Anglo-Saksonlar yaptırımlara doydu, şimdi sabotajlara başladılar. Kuzey Akım boru hatlarını patlattılar” iddiasında bulundu. Tahıl anlaşması konusunda ise “Ukrayna’dan çıkarılan tahıl Avrupalı ülkelerine gidiyor. Tahılın yüzde 5’i ancak dünyanın fakir olan ülkelerine gitti. Yine doğrudan kandırmaca” diye konuştu. Putin’in ilhak kararına en önemli müttefiki Çin bile soğuk bakarken dün Batı’dan sert tepkiler geldi. AB ülkelerinin liderleri, ortak açıklama yaparak Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki bölgeleri ilhakının yasa dışı olduğunu ve ilhakı asla tanımayacaklarını bildirdi. AB ülkelerinin liderlerinden oluşan AB Konseyi’nin açıklamasında, Rusya’nın kurallar temelli uluslararası düzeni baltalayarak ve BM Şartı ile uluslararası hukuku ihlal ederek küresel güvenliği tehlikeye attığı belirtildi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek verildiği yinelenen açıklamada, Ukrayna’nın kendini savunmak ve topraklarını geri almak için Rusya’nın saldırganlığına karşı meşru haklarını kullandığı, Ukrayna’ya her türlü desteğin süreceği ifade edildi.

ABD YENİ YAPTIRIM BAŞLATTI

ABD Başkanı Joe Biden da, Rusya’nın Ukrayna’da toprak ilhakı girişimini ABD’nin “asla, asla, asla” tanımayacağını söyledi. Biden, Putin’in konuşmasından önce açıklama yaparken, Rusya’ya yeni ambargolar uygulanacağını açıkladı. Biden “Bu konuda çok açık olmak istiyorum. ABD asla, asla, asla Rusya’nın Ukrayna’nın egemen toprakları üzerindeki iddialarını tanımayacak” dedi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, herhangi bir ülkenin topraklarının güç kullanılarak ilhak edilmesinin BM Şartı’na ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Guterres bunun “çağdaş dünyada yeri bulunmayan tehlikeli bir gerilim” olduğunu söyledi. Yaşananlar, Rusya’nın Kırım Körfezini 2014’te yine tartışmalı bir referandumun ardından ilhak ettiğinde olanların bir tekrarı. Kırım’ın ilhakı da uluslararası toplumun büyük kesimi tarafından tanınmamıştı. Rusya’da ise parlamentonun her iki kanadı da haftaya ilhakı resmen tanıyacak.

UKRAYNA KARŞI TAARRUZLA CEVAP VERDİ

Rusya, Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin referandumda aldığı “Rusya’ya bağlanma” kararını dün törenle resmen ilan ederken, Ukrayna ordusu Rus işgali altındaki bölgelerde karşı taarruzu hızlandırdı. Ukrayna’daki Rusya destekli ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Puşilin, uzun süredir Rus kontrolünde olan Lyman kentinin Ukrayna tarafından kuşatıldığını duyurdu. Ukrayna ordusunun kente tüm gücüyle saldırdığını ve bazı köyleri ele geçirdiğini kaydeden Puşilin, dünkü töreni kastederek “Ukrayna bizim için tarihi olan bugünü mahvetmek için elinden geleni yapıyor. Cepheden gelen haberler çok endişe verici” dedi.

NATO’YA HIZLANDIRILMIŞ PROSEDÜRLE BAŞVURUYORUZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donbass, Herson ve Zaporijya’nın Rusya’ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalamasının ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den NATO kartıyla ilgili açıklama geldi. “Ukrayna’nın NATO’ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzalayarak kararlı bir adım atıyoruz” diyen Zelenskiy, “Ukrayna, NATO’nun filli parçasıdır” ifadelerini kullandı. Zelenskiy müzakere masasına dönme çağrısı yapan Vladimir Putin’e ise, “Putin devlet başkanı olduğu müddetçe, Rusya ile müzakere yapmayacağız” diye yanıt verdi. Moskova’nın aldığı karara ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Zelenskiy, “Herhangi bir Rus eylemine nasıl tepki vereceğimizi biliyoruz. Yarın mücadelemizin başka bir günü, zafere giden yolda başka bir gün. Bize özel mi olacak? Bizi güvenlik ve barışa, toprak bütünlüğümüzün restorasyonuna yaklaştıracak başka bir gün olacak. Rusya, Ukrayna’nın yeni bir bölgesini almayacak. Rusya, ülkemizin işgal altındaki topraklarına getirdiği felakete kendisini ilhak edecek.” dedi.

01-ekim-2022.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN