Kurtardığı köpekten kuduz bulaşan kadın öldü

Kurtardığı köpekten kuduz bulaşan kadın öldü

Tatil için gittiği Filipinler'de sokaktan kurtardığı yavru köpekten kuduz kapan Norveçli turist Birgitte Kallestad hayatını kaybetti.

24 yaşındaki Birgitte Kallestad ve arkadaşları Filipinler'de tatil yaptıkları sırada yol kenarından kurtardıkları yavru köpeği kaldıkları yere götürmüştü. Köpeğin Kallestad'i bu sırada ısırdığı düşünülüyor. Norveç'te 200 yıldan fazla süredir kuduza bağlı ölüm vakası kayda geçmemişti. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre kuduz salgınının en tehlikeli boyutta olduğu ülke Filipinler.

KÖPEĞİ KURTARIP ODALARINA GETİRDİ

Birgitte Kallestad ve arkadaşları Şubat ayında Filipinler'e tatile gitti. Grup, yol kenarında karşılaştıkları yavru bir köpeği kurtarmak için onu alıp konakladıkları yere götürdü. Kallested burada köpeği yıkadı ve onunla oyunlar oynadı. Ailesi, Kallested'in köpekle oynarken "ufak çizikler" aldığını ve kendi çabalarıyla buradaki mikrobu arındırmaya çalıştığını söyledi.

DOKTORLAR TEŞHİS ETMEKTE ZORLANDI

Kallested tatili bitip Norveç'e geri döndükten haftalar sonra hasta hissetmeye başladı. Norveçli doktorlar defalarca acile gelip giden kadına teşhis koymakta zorlandı. Geçtiğimiz ayın sonunda hastaneye yatırılan kadın, Pazartesi günü yaşamını yitirdi. Ailesi yaptığı açıklamada "Birgitte hayvanları çok severdi. Onun gibi sıcak kalpli diğer insanlara da aynı şey olmasından korkuyoruz" ifadelerini kullandı. Kuduz tedavi edilebilen bir hastalık olsa da, geç kalındığında beyin ve sinir sistemi için tehlike yaratan bir enfeksiyona dönüşebiliyor. Hastalık özellikle Asya ve Afrika gibi kuduzun yaygın olduğu ülkelerde binlerce insanın ölümüne neden oluyor. Norveç yasalarına göre kuduz aşısı olmak bir zorunluluk değil. Ancak Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü, Filipinler dâhil, kuduz tehlikesi görülen ülkelere gitmeden önce kuduz aşısı yapılmasını tavsiye ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN