Kuş gribi alarmı

Kuş gribi alarmı

Kovid-19, Ebola, HIV, Nipah virüsü ve Zika gibi ölümcül hastalıkların yanı sıra kuş gribi virüslerinin de mutasyona uğradığını belirten uzmanlar, insanlar için ölümcül olabilecek en az 8 kuş gribi türünün dünyada dolaştığını belirtti. Özellikle H5N6 adlı virüsün bulaştığı insanların yarısını öldürdüğünü belirten bilim insanları, yeni bir pandeminin Kovid-19’dan çok daha tehlikeli olduğunu söyledi.

KARAR DIŞ HABERLER

Nüfus artışı, küresel ısınma, doğal olmayan yollarla yapılan tarım ve hayvancılık gibi nedenlerle hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların gittikçe daha ölümcül olduğunu söyleyen bilim insanları, en az 8 kuş gribi türünün dünyada dolaştığını belirtti.

Özellikle H5N6 adlı virüsün bulaştığı insanların yarısını öldürdüğünü ve son haftalarda vakalarda artış olduğu konusunda uyaran bilim insanları, yeni pandeminin Kovid-19’dan çok daha tehlikeli olduğunu söyledi. Geçen yılın aralık ayında, Rusya’nın güneyindeki Astrahan kenti yakınlarındaki devasa bir çiftlikte 101 bin tavuğun ölmesi ardından yapılan testler, H5N8 olarak bilinen nispeten yeni bir ölümcül kuş gribi türünün de dolaşımda olduğunu gösterdi.

Bilim insanları kuş gribinin, dünyanın devam eden diğer pandemisi olduğunu belirterek H5N8’in son yıllarda yaklaşık 50 ülkede binlerce tavuk, ördek ve hindi sürüsünü yok ettiğini söyledi. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, hemen bir aşı geliştirilmeye başlanması gerektiği’ konusunda uyardı.

Geçen hafta Çin’de H5N6 olarak bilinen başka bir kuş gribi türü hakkında alarm verildi. H5N6 ilk kez 2014’te tanımlandığından beri 48 kişiye bulaştı. Vakaların çoğu çalışan çiftliklerde çalışan insanlarla bağlantılı. Ancak son haftalarda bir artış oldu ve enfekte olan tüm insanların yarısından fazlası öldü, bu da H5N6’nın hız kazandığını, mutasyona uğradığını ve son derece tehlikeli olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra Hollanda’daki Q humması ve diğer ülkelerdeki kuş gribi salgınları yoğun hayvancılıkla ilişkilendirildi. Birleşmiş Milletler (BM), uzmanları, oldukça patojenik olan kuş gribi virüslerinin ortaya çıkması ile giderek artan yoğun kümes hayvancılığı arasındaki bağlantının farkında olduklarını açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN