Lavrov: Libya'da askeri çözümünün olmadığı teyit edildi

Lavrov: Libya'da askeri çözümünün olmadığı teyit edildi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’nın nihai anlaşmasında bu ülkedeki ihtilafın askeri çözümünün olmadığının teyit edildiğini, Libya’nın akıbetine Libyalıların karar vereceklerini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı sonrasında basın mensuplarına bugün yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirdi.

'TÜM LİBYALILAR PETROLE ERİŞEBİLECEK'

Lavrov, Libya ile ilgili yapılan nihai anlaşmada, ülkedeki tüm etnik ve siyasi grupların doğal kaynaklara erişebilmeleri ile ilgili bir maddenin yer aldığını ifade etti.

“Libya’daki mezhebi, askeri ve siyasi gruplardan oluşan tüm tarafların doğal kaynaklara erişimi olması gerektiği gerçeği göz önüne alınarak Libya'nın ekonomik sorunlarının nasıl çözüleceğine dair bir bölüm var” diyen Lavrov, şunları ekledi: “İnsan hakları korunarak insani sorunların çözümüne ilişkin bir bölüm, ayrıca tüm bu süreçlerin Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde desteklenmesine ilişkin bir bölüm mevcut.”

RUSYA'NIN ISRARIYLA DAVET EDİLDİLER'

Lavrov, Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter’in ve Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac’ın Rusya’nın ısrarı üzerinde Berlin’e davet edildiklerini söyledi.

Rus diplomat, “Rusya daha ilk baştan beri hazırlıklara katıldı. Organizatörler, özelikle bizim ısrarımız üzerine Libyalı taraflar olmadan toplanma konusundaki düşüncelerinden vazgeçti” ifadelerini kullandı.

‘Kurulan askeri komite BM’nin desteği ile Libya’da kalıcı bir barış için uğraş verecek’
Libya ihtilafının çözümü adına kurulan askeri komitenin BM’nin desteği ile Libya’da kalıcı bir barış için uğraş vereceğini söyleyen Lavrov, şöyle konuştu:

“Durum oldukça karmaşık. Libya’daki taraflar, 13 Ocak'ta Moskova'da düzenlenen toplantıya nazaran küçük bir adım attı, BM’nin girişimi ile kurulan, barışın sağlanması ile ilgili tüm konuların görüşüleceği askeri komiteye 5’er temsilci gönderme konusunda anlaştı. Sırasıyla Serrac ve Hafter'in beşer temsilcisinin oluşturduğu askeri komite, BM temsilcilerinin nezaretinde ateşkesi sürdürülebilir kılacak somut güven artırıcı önlemlerin geliştirilmesi için uğraş verecek.”

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN