Lübnan'da ateşkesin uygulanması için ilk komite toplantısı yapıldı

Lübnan'da ateşkesin uygulanması için ilk komite toplantısı yapıldı

Lübnan'daki ateşkes anlaşmasının uygulanmasını ve denetimini sağlamak amacıyla kurulan "Denetleme Komitesi", ilk toplantısını güneydeki Nakura kasabasında yaptı.

Lübnan'da devam eden ateşkesin etkin bir şekilde izlenmesi ve uygulanması için kurulan Ateşkesi Kontrol Komitesi, Lübnan’ın güneyindeki Nakura kasabasında bir araya geldi. Toplantıya, Lübnan hükümeti yetkilileri ve ilgili uluslararası gözlemciler katıldı. Komitenin, ateşkesin her iki tarafça da titizlikle yerine getirilip getirilmediğini denetlemek için düzenli olarak toplanması planlanıyor.

Lübnan resmi haber ajansına göre, komitenin çalışmalarına ilişkin Amerika ve Fransa'nın Beyrut'taki büyükelçilikleri ortak açıklama yaptı.

BM'NİN DESTEĞİYLE ATEŞKESİN İZLENMESİ İÇİN TOPLANDI

Denetleme komitesi üyelerinin ateşkesin durumunu incelemek üzere ülkenin güneyindeki Nakura'da bir araya geldiği duyurulan açıklamada, BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ev sahipliği, ABD'nin başkanlığı ve Fransa'nın da desteğiyle yapılan toplantıda, Lübnan ve İsrail silahlı kuvvetlerinden temsilcilerin hazır bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu komitenin yapılan ateşkes anlaşması ve BM 1701 numaralı kararının uygulandığı konusunda ilerleme kaydedildiğine ilişkin koordineli çalışma yapmak üzere rutin olarak bir araya geleceği paylaşıldı.

ABD'nin arabuluculuğunda 27 Kasım'da İsrail ile Lübnan arasında ateşkese gidilmişti. Taraflar arasındaki ateşkes sürürken, anlaşmadaki aşamalı çekilme maddesi nedeniyle İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki karadan işgali devam ediyor.

BMGK'NIN 1701 SAYILI KARARI

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hattı'nın gerisine çekilmesini ve bu hatla Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN