Lübnan'da kolera alarmı: DSÖ ile temas halindeyiz

Lübnan'da kolera alarmı: DSÖ ile temas halindeyiz

Lübnan Sağlık Bakanı Abyad, uzun yıllar sonra ülkede ikinci kolera vakasına rastlandığını ve şüpheli bazı vakaların da bulunduğunu belirtti. Bakan Abyad, hayati tehlike yaratan bu hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla DSÖ ile devamlı temas halinde olduklarını duyurdu.

Lübnan Sağlık Bakanı Firad Abyad, ülkenin en yoksul bölgelerinden kuzeydeki Akkar vilayetinde ortaya çıkan kolera vakalarına ilişkin başkent Beyrut'ta kısa bir değerlendirme yaptı.

İlk kolera vakasının Akkar'da ikamet eden orta yaşlı Suriyeli bir sığınmacıda görüldüğünü belirten Abyad, "Aynı bölgede başka bir vaka daha tespit edildi. Başka şüpheli vakalar da var" dedi.

'DSÖ VE UNİCEF İLE SÜREKLİ TEMAS HALİNDEYİZ'

Koleranın çok hızlı yayılan bir hastalık olduğunu belirten Abyad, bulaşıcı hastalığın önüne geçmek ve yayılmasını önlemek için Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile sürekli temas halinde olduklarını söyledi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, dün, ülkede 1993'ten bu yana ilk defa kolera vakasına rastlandığını bildirmişti.

KOLERA HASTALIĞI NEDİR?

Kolera enfeksiyonlarının çoğu hafif seyreder. Hastalarda hiçbir belirti olmayabilir veya yalnızca hafif bir ishal olabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, bol ve sık, pirinç suyu görünümünde dışkılama, su mineral ve tuz kaybına bağlı olarak susuzluk hissi, kas krampları görülebilmektedir.

Ancak hastaların bir bölümünde hastalık ağır sulu ishal ve kusma ile başlar ve vücuttan büyük miktarda sıvı ve tuz kaybı ile sonuçlanır. Hastada susama hissi oluşur, idrar çıkışı durur, hızlı bir kilo kaybı ve sıvı kaybı gelişir. Ağır kolera olgularında sıklıkla mide, kol ve bacaklarda kramplar olur. Bu kişilerde vücut sıvılarının hızla kaybedilmesine bağlı dehidratasyon ve şok tablosu ortaya çıkar. Tedavi edilmez ise saatler içinde ölümle sonuçlanabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN