Lübnan'ın yeni hükümeti Ortadoğu'da ilk oldu

Lübnan'ın yeni hükümeti Ortadoğu'da ilk oldu

Lübnan'ın yeni hükümeti, hem kadın bakanların sayısı hem de Savunma Bakanlığı makamına bir kadının getirilmesiyle Ortadoğu'da ilklere imza attı.

Ülkedeki mezhep eksenli Müslüman ve Hristiyan siyasi grupların oluşturduğu 30 üyeli Ulusal Birlik Hükümeti, ekonomik kriz üzerine başlayan protestolardan sonra 29 Ekim 2019'da istifa etmişti.

Lübnan'daki İran ile Beşşar Esad rejimine yakınlığıyla bilinen Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin oluşturduğu 8 Mart Bloku'nun destekleriyle 19 Aralık 2019'da hükümeti kurma görevini alan eski Eğitim Bakanı Hassan Diyab, önceki gün 20 üyeden oluşan kabinesini açıkladı.

20-01/23/20200122_2_40447639_51414433.jpg
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn (ortada), yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Diyab (sağ 5) ve Meclis Başkanı Nebih Berri'yi (sol 5), Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Toplantının ardından Avn ile yeni hükümet üyeleri fotoğrafı çektirdi.

ORTADOĞU SİYASETİNDE BİR İLK

Yeni kabine, kadın bakanların sayısı ve makamı açısından hem Lübnan hem Ortadoğu siyasetinde bir ilki oluşturdu.

Yeni hükümet, yüzde 30 oranında kadınlardan oluşuyor.

İLK KADIN SAVUNMA BAKANI

Hassan Diyab, hükümeti kurma çalışmalarına başladığı ilk günlerde, protestocuların talepleri doğrultusunda küçültülmüş ve kadın bakanlara yer verilen bir kabine kuracağının sinyallerini vermişti.

Ancak Savunma Bakanlığına da bir kadının getirilmesi, ilk olmasının ötesinde, halk için büyük sürpriz teşkil etti.

20-01/23/20200122_2_40449264_51417343.jpg
Hassan Diyab

Böylece hem Ortadoğu hem Arap dünyasında Savunma Bakanlığı makamını yönetecek ilk kadın, Hristiyan Ortodoks bir aileye mensup Zeyne Aker Adra oldu.

KABİNEDE YER ALAN KADINLAR

Başbakan Yardımcısı olarak da görev yapacak Adra'nın yanı sıra kabinede yer alan kadınlar şöyle:

Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, Gençlik ve Spor Bakanı Fertinye Uhanyan, Adalet Bakanı Mari Kloud Necm, Çalışma Bakanı Lemya ed-Duveyhi ve Göçmen Bakanı Gada Şureym.

Sosyal medyada iki gündür kadın bakanlar hakkında çeşitli paylaşımlar yapılıyor.

İLK KADIN İÇİŞLERİ BAKANI DA LÜBNAN'DAN OLMUŞTU

Önceki kabinenin İçişleri Bakanı Raya Hasan, Lübnan ve Ortadoğu'da ilk defa bu makama atanan kadın olarak tarihe geçmişti.

Ortadoğu'da yüzde 29'luk oranla en çok kadın bakana sahip ülke ünvanı, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeydi.

BEYRUT/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN