Macron'dan Lübnanlı siyasilere 'krizi daha da ağırlaştırdılar' tepkisi

Macron'dan Lübnanlı siyasilere 'krizi daha da ağırlaştırdılar' tepkisi

Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'a Fransa Cumhurbaşkanı Macron 500 bin koronavirüs aşısı gönderileceğini ve 12 ay içinde 100 milyon euroluk yardım yapılacağını belirtti. Bununla birlikte Lübnanlı siyasileri eleştiren Macron, 'kişisel ve partizan çıkarlarının' halkın çıkarlarının üstüne koyarak krizi daha da ağırlaştırmaktan çekinmediğini söyledi.

Lübnan, Ekim 2019'da patlak veren ekonomik krizle mücadele etmeye çalışıyor. Elektrik, su, sağlık ve ulaşım gibi temel altyapı hizmetlerinde kronik sorunları olan ülkede, ekonomik krizin etkisiyle artan işsizlik ve yoksullukla beraber yerel para biriminin karaborsada yüzde 95 değer kaybetmesi nedeniyle ilaç, akaryakıt, elektrik ve temel tüketim ürünlerine ulaşmak çileye dönüştü.

Geçtiğimiz günlerde Lübnan'ın geçici Başbakanı Diyab, ülkenin ve vatandaşların felaketin eşiğine geldiklerini söylemişti.

MACRON: LÜBNAN'A 12 AY İÇİNDE 100 MİLYON EUROLUK YARDIM YAPILACAK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, çevrim içi video konferans yöntemiyle düzenlenen Lübnan'a uluslararası destek konferansına başkanlık etti. Macron, konuşmasında Lübnan'a doğrudan sivil toplum kuruluşları aracılığıyla halka ulaşacak şekilde 12 ay içinde 100 milyon euroluk yardım yapılacağını belirtti.

'500 BİN KORONAVİRÜS AŞISI GÖNDERİLECEK'

Ağustosta Lübnan'a 500 bin koronavirüs aşısı gönderileceğini ifade eden Macron, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve siyasi sınıfına seslenmek istediğini, bugün yaşanan krizin, kişisel ve toplu iflasların gerekçesiz işlevsizliklerin sonucu olduğunu kaydetti.

'TÜM LÜBNAN SİYASİ SINIFI, ÇIKARLARINI HALKIN ÇIKARLARINDAN ÜSTÜN TUTTU'

Cumhurbaşkanı Macron, "Tüm Lübnan siyasi sınıfı, kişisel ve partizan çıkarlarını her şeyin, halkın çıkarlarının üstüne koyarak krizi daha da ağırlaştırmaktan çekinmedi" ifadesini kullandı.

Lübnanlı siyasilerin, yatırımlar karşılığı yapmayı taahhüt ettikleri reformları gerçekleştirmediğini söyleyen Macron, Lübnan'da önceliğin halka hizmet için en acil reformları uygulayacak bir hükümet kurulması olduğunu dile getirdi.

'REFORM BEKLENTİLERİ TAKİP EDİLECEK'

Macron, Lübnan siyasilerine açık çek verilmediğini, Fransa'nın Lübnan'a karşı cömertliğinin karşılıksız olmadığını, reform beklentilerinin gerçekleşmesini takip edeceklerini ifade etti.

"Lübnanlı liderler çürümeden medet umuyor gibi görünüyor. Bence bu tarihi ve ahlaki bir hata." diyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, uluslararası toplumun halkın yanında durmayı sürdüreceğinin altını çizdi.

Macron, Avrupalı partnerleriyle Lübnan'a yönelik yaptırım rejimi oluşturduklarını hatırlatarak, hükümet kurulması, reformların uygulanması ve Beyrut Limanı'ndaki patlamanın araştırmasında aksaklıklar olması halinde yaptırımların uygulanması konusunda kararlılıklarından şüphe duyulmaması gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN