Maya uygarlığına ait 1200 yıllık el izlerine rastlandı

Maya uygarlığına ait 1200 yıllık el izlerine rastlandı

Meksika'da bir mağara duvarında 1200 yıl öncesine dayanan 137 el izi bulundu. Çocuklara ait olduğu düşünülen el izlerinin eski bir Maya ritüelinin parçası olduğuna inanılıyor.

 Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nın kuzey ucunda yerin 10 metre altında bulunan bir mağarada Maya uygarlığına ait olduğu düşünülen çok sayıda el izi tespit edildi. Arkeolog Sergio Grosjean'ın yaptığı açıklamada duvarlarda yer alan siyah, kırmızı ve gri renklerde 137 el izine rastladıklarını söyledi.

El izlerinin eski bir Maya ritüelinin parçası olduğuna inandıklarını ifade eden Grosjean, 1200 yıl öncesine dayanan izlerin çoğunun çocuklara ait olduğunu düşündüklerini aktardı.

Maya uygarlığı, Meksika'nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan bir bölgede hüküm sürmüştü. MÖ 400'lü yıllarda büyüyüp gelişmeye başlayan ve MÖ 600'de yükselişe geçen uygarlık, MS 250-900 yıllarında altın çağını yaşamış ve İspanyol işgaliyle sona ermişti. 

Mayalarda siyah ölümü, kırmızı ise savaşı yada yaşamı simgeliyor. Maya uygarlığı 1500'lü yılların  başında kıtaya giden İspanyol kaşifler tarafından yıkıldı. Mayalar'ın torunları halen Meksika'nın güneydoğusu ile Guatemela ve Belize'de yaşıyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN