Meksika ayaklandı: Her yer kan ve toplu mezarlarla dolu

Meksika ayaklandı: Her yer kan ve toplu mezarlarla dolu

Meksika'nın başkenti Meksiko'da yüzlerce suç mağduru ve yakınları, 4 günlük protesto yürüyüşüne başladı. Yaklaşık 400 kişilik yürüyüşe liderlik eden ve 2011'de oğlu öldürülen şair Javier Sicilia "Meksika yanıyor, her yer kan ve toplu mezarlarla dolu" açıklaması yaptı.

Meksika'nın başkenti Meksiko'da yüzlerce suç mağduru ve yakınları 2019'da 35 bin 588 kişinin öldürülmesi veya ortadan kaybolması nedeniyle 4 günlük protesto yürüyüşüne başladı. 

Yaklaşık 400 kişilik yürüyüşe liderlik eden ve 2011'de oğlu öldürülen şair Javier Sicilia, burada yaptığı konuşmada, "Meksika yanıyor, her yer kan ve toplu mezarlarla dolu." dedi.

20-01/24/ana-manset-2-1579853540.jpg

"BİZ DEVLET DEĞİL ŞİDDET DÜŞMANIYIZ"

Sicilia, devlet başkanının kendilerini anlamalarını istediğini ifade eden Sicilia, "Biz (Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador) onun düşmanı değiliz, biz şiddetin düşmanıyız. Fakat hakikat olmadan, adalet olmadan, bugün bir genel af çıkarılması cezasız bırakma ve unutmak anlamına gelir ve daha fazla cehenneme yol açar." diye konuştu. 

20-01/24/ana-manset-2-1579853605.jpg

KİLİSE KURBANLARININ YAKINLARI DA YÜRÜYÜŞTE

Protestoya katılanlardan Julian LeBaron, hükümetin halkı korumayı başaramadığını ve vatandaşların kendini savunma hakkını reddettiğini ifade etti. 

Yürüyüşe katılanlar arasında, Sonora eyaletinde, geçen yıl kasımda öldürülen, Mormon Kilisesi'ne bağlı 9 kişinin akrabaları da bulunuyor. Dün başlayan yürüyüşün, pazar günü Ulusal Saray önünde bitirilmesi planlanıyor.

NE OLMUŞTU?

Meksika'da 2019'da 35 bin 588 kişi cinayete kurban gitmişti.  Resmi verilere göre, geçen yıl ülke genelinde işlenen cinayetler 2018'e göre yüzde 2,7 artmıştı.

Ülkede kayıpları arama çalışmalarını koordine eden Ulusal Arama Komisyonu Başkanı Karla Quintana, bu ayın başında yaptığı açıklamada, 2006'da uyuşturucuya karşı açılan savaşın oluşturduğu şiddet sarmalında 61 bin 637 kişinin kaybolduğunu bildirmişti.

2006'da dönemin Devlet Başkanı Felipe Calderon'un kartellere karşı başlattığı ve halefi Enrique Pena Nieto'nun sürdürdüğü agresif mücadeleyle içinden çıkılmaz hale gelen şiddet dalgasında hayatını kaybedenlerin sayısının 300 bini aştığı, 340 bini aşkın Meksikalının da yerlerinden edildiği belirtilmişti.

MEXİCO/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN