Michael Moore'dan 'Bağımsızlık Günü' deklarasyonu: ABD vatandaşlığını topa tuttu

Michael Moore'dan 'Bağımsızlık Günü' deklarasyonu: ABD vatandaşlığını topa tuttu

Dünyaca ünlü film ve belgesel yönetmeni Michael Moore, ülkesi ABD'de 'Bağımsızlık Günü' olarak kutlanan 4 Temmuz'da bir deklarasyon yayımlayarak ABD vatandaşlığının kendisine sağladığı ayrıcalıklardan vazgeçeceğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) güncel politik sorunlarını ve yakın tarihini sert bir eleştirel dille inceleyen belgesel filmleriyle ünlenen usta yönetmen Michael Moore, huzur bozan son olaylardan bıktığını ifade ederek ABD vatandaşlığını topa tuttu.

ABD'de Bağımsızlık Günü olarak kutlanan 4 Temmuz'da 'Deklarasyonum' adlı bir deklarasyon yayımlayan Moore, ülkenin gündemine oturmayı başardı.

Ülkenin beyaz üstünlüğünün tehlikesi altında olduğunu iddia eden Moore, böyle bir ülkede yaşamayı reddettiğini ama ülkeyi terk etmeyeceğini belirterek, "Yani bir sorunumuz var" ifadelerini kullandı.

moore.png

KÜRTAJ YASAĞINI HEDEF ALDI

Moore, ABD'de hamile kadınların çocuklarının canı üzerinde ne kadar hak sahibi olacağını ve kürtaj yasasının yasaklanmasının federal mahkemenin sorumluluğunda olup olmadığını değerlendiren Roe v. Wade kararının Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesini hedef aldı.

Söz konusu yasağın iptal gerekçesi kürtaj yasağının federal mahkemenin sorumluluğu altında olmadığını ve bunun yerel yasalara bırakılması gerektiğini söylüyordu.

Çocukların kürtaj yoluyla öldürülmesinin yasaklanmasının önünü açan federal yasayı iptal eden Yüksek Mahkeme'nin bu kararı ülkede tartışma yaratmıştı.

Moore da kararın yanında, kararı iptal eden mahkemenin karşısında bir yer tuttu. Moore bu kararın kadın haklarını hedef aldığı görüşünü savundu.

"GERİ ALINANA DEK DURMAYACAĞIM"

"Kadınların hakları tam olarak iade edilmediği ve eşit hakları Anayasamızda yer almadığı sürece bu konuda çenemi kapatmayacağım" diyen Moore, akşam yemeği metaforu vererek şunları söyledi:

"Beni akşam yemeğine çağırırsanız burada konuşacağım tek konu bu (Roe kararının iptali) olacak. Roe kararı geri alınana ve Kongre'nin yüzde 51'i kadınlardan oluşana dek durmayacağım."

Ayrıca ABD'deki zencilerin haklarıyla ilgili olarak "Siyah Amerikalıların toplu olarak hapsedilmesine son verilmesini" ve "polisin siyah insanları vurmasına son verilmesini" talep eden Moore, yaklaşan seçimlerde aktif olarak rol alacağını da söyledi.

Kaynaklar: michaelmoore.com / Sputnik Türkçe

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN